- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaBudimpešta
Budimpešta - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske pozvalo je ukrajinskog ambasadora na razgovor zbog postupaka Kijeva u vezi sa ugovorom o gasu koji su zaključili Budimpešta i ruska kompanija „Gasprom“, saopštio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
„Izuzetno sam ogorčen namerom ukrajinske vlade da ospori ovu odluku u Evropskoj komisiji“, napisao je Sijarto na svom nalogu na Fejsbuku.
Mađarski ministar je istakao da Kijev „nema nikakve veze“ sa kime Mađarska vodi pregovore.
Sijarto je naglasio da Budimpešta smatra ovakve korake Kijeva za „narušavanje suvereniteta (Mađarske) i interesa njene nacionalne bezbednosti“.
„Pozvali smo ambasadora Ukrajine u Ministarstvo spoljnih poslova“, dodao je ministar.
Prema njegovim rečima, ovakav potez Kijeva „neprijateljski“, s obzirom na niz mera podrške koju je Mađarska ranije pružala toj zemlji, uključujući obezbeđivanje „aparata za veštačko disanja, medicinske opreme, brigu za vojnike, rekreacije dece i finansiranje investicija“.
U ponedeljak je Mađarska potpisala sa „Gaspromom“ novi dugoročni ugovor za isporuke gasa, koji zaobilazi Ukrajinu. Gas će već od 1. oktobra početi da stiže preko „Turskog toka“ i gasovoda Jugoistočne Evrope. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske. Budimpešta je kao odgovor na to Kijev optužio za mešanje u unutrašnje poslove zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala