- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina otkrila još ozbiljniju „pretnju“ od „Severnog toka 2“ — „Turski tok“

© Foto : TurkStreamTurski tok
Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Ruski gasovod „Turski tok“ predstavlja veću pretnju za ekonomiju Ukrajine od „Severnog toka 2“, izjavio je ukrajinski general, bivši gubernator Luganske i Zakarpatske oblasti Genadij Moskalj.

„Prema tim pričama, uzimamo reverzni gas iz Slovačke, iako ta zemlja nema nikakve bušotine niti proizvodi nijedan kubni metar gasa. Ali mi tako kupujemo. Što se tiče 'Turskog toka' – ćutali smo da je on mnogo gori po nas ekonomski od 'Severnog toka 2'“, istakao je ukrajinski general.

On je podsetio da će gas preko „Turskog toka“ stizati u Mađarsku preko Turske, Bugarske i Srbije.
„Ne znam odakle Slovačka nabavlja gas, ali mislim da će i ona dobijati od 'Severnog toka 2'. Od koga ćemo onda kupovati gas?“, zapitao se Moskalj.
Predsednik upravnog odbora kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler saopštio je ranije da će Mađarska već od 1. oktobra početi da dobija ruski gas preko „Turskog toka“ i gasovoda Jugoistočne Evrope.
Miler i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potpisali su juče u Budimpešti novi ugovor o isporuci gasa do kraja 2036. godine. S tim u vezi, zvanični Kijev je poručio da je razočaran odlukom Mađarske „koja je doneta kako bi se udovoljilo Kremlju“.
Turski tok“ se sastoji iz dva kraka od kojih je svaki kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje i transportuje ruski gas preko Crnog mora. Prvi krak je namenjen za isporuke gasa turskim potrošačima, a drugi ─ za snabdevanje gasom zemalja Južne i Jugoistočne Evrope. Sada se preko „Turskog toka“ gas dostavlja potrošačima u Bugarskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
RUSIJA
Mađarska će dobijati gas preko Srbije, Ukrajina besna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala