- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Jasno nam je ko je tražio da nas isključe iz šeme tranzita gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaOtvaranje gasnog nalazišta u Lavovskoj oblasti
Otvaranje gasnog nalazišta u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Mađarska je isključila Ukrajinu iz šeme tranzita gasa na zahtev Rusije, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

„Jasno nam je da je isključivanje Ukrajine iz tranzitne šeme bio zahtev Rusije, a Mađarska je to prihvatila. To ne odgovara našim interesima, mi svoje interese štitimo“, rekao je Kuleba, prenosi agencija UNIAN.

Kako je dodao, Ukrajina će se obratiti Evropskoj komisiji kako bi razumela na koji način taj sporazum utiče na energetsku bezbednost Evropske unije u celini.
U ovoj situaciji, prema rečima Kulebe, Kijev mora da deluje pragmatično i da traži izlazak iz krize koji će odgovarati interesima Ukrajine, Mađarske i Evrope.
Mađarska je u ponedeljak potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.
Kasnije je saopšteno da bi Evropska komisija mogla da zatraži da joj se pokaže novi gasni ugovor koji su juče potpisale Rusija i Mađarska ukoliko posumnja da on predstavlja pretnju snabdevanju električnom energijom regiona ili Evropskoj uniji u celini.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Ruski diplomata o ugovoru između Mađarske i „Gasproma“: Niko nema pravo da zapoveda Budimpešti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala