- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Srpski „Lazar 3“ prvi put u stranoj armiji: Prikazan na vojnoj paradi /video, foto/

© Foto : Youtube/Watan Habarlary/PrintscreenBorbeno vozilo "Lazar 3" na paradi turkmenistanske armije
Borbeno vozilo Lazar 3 na paradi turkmenistanske armije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Vojska Turkmenistana predstavila je nova vozila koja je uvrstila u naoružanje, a među njima je i srpski „Lazar 3“.
Da je Turkmenistan prva strana država koja je od Srbije kupila borbeno oklopno vozilo „Lazar 3“ ekskluzivno je Sputnjiku u martu ove godine otkrio tadašnji ambasador Srbije u Rusiji, zadužen i za Turkmenistan, Miroslav Lazanski, koji je preminuo u avgustu.
„Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija „Jugoimport SDPR“, koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije „Lazar 3“ Turkmenistanu. To je odlična vest ne samo za kompaniju „Jugoimport SDPR“, nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije „Lazar 3“ prodajemo jednoj zemlji u Aziji. Dakle, „Lazar 3“ do sad nije prodavan izvan Srbije, do sad ga je kupila samo Vojska Srbije i sad je poručena jedna određena količina za Turkmenistan. Nadam se da će ovaj prvobitni broj biti i uvećan. U svakom slučaju, to je veliko priznanje našoj vojnoj industriji, posebno kompaniji „Jugoimport SDPR“, jer na tržištu vozila te kategorije - između borbenog transportera i borbenog vozila pešadije - imate jako puno dobrih i ako je „Lazar 3“ uspeo da se izbori za plasman u Turkmenistanu onda to znači da je to vozilo zaista vrlo kvalitetno“, rekao je tada Sputnjiku Lazanski.
Turkmenistan je od Srbije kupio verziju „Lazara 3“ sa kupolom koja nosi top kalibra 30 milimetara. Prema najavama, ta verzija „Lazara 3“ mogla bi da ponese upravo ime preminulog ambasadora Miroslava Lazanskog.
Pored „Lazara 3“, vojska Turkmenistana predstavila je i drugu novu opremu, kao što je turska bespilotna letelica „Bajraktar“, ruski „Kamaz tajfun“ i „Titan“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Lazanski ekskluzivno otkriva: Prva strana zemlja koja kupuje srpskog „Lazara“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala