Lazanski ekskluzivno otkriva: Prva strana zemlja koja kupuje srpskog „Lazara“

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane RS„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Turkmenistan je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo „Lazar 3“, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

Zbog njegove brzine i mobilnosti, ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, koji je istovremeno i ambasador i u Turkmenistanu, to vozilo naziva „srpskom formulom jedan“ u kategoriji oklopnih borbenih vozila i ocenjuje da je prodaja „Lazara 3“ još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

„Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija „Jugoimport SDPR“, koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije „Lazar 3“ Turkmenistanu. Pošto sam ja, osim u Rusiji, i ambasador Srbije i u Turkmenistanu na nerezidencijalnoj osnovi, uskoro me očekuje službena poseta toj zemlji i podrobnije ću se interesovati kako ide vojno-tehnička saradnja između vojne industrije Srbije i Turkmenistana. U svakom slučaju, to je odlična vest ne samo za kompaniju „Jugoimport SDPR“, nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije „Lazar 3“ prodajemo jednoj zemlji u Aziji. Dakle, „Lazar 3“ do sad nije prodavan izvan Srbije, do sad ga je kupila samo Vojska Srbije i sad je poručena jedna određena količina za Turkmenistan. Nadam se da će ovaj prvobitni broj biti i uvećan. U svakom slučaju, to je veliko priznanje našoj vojnoj industriji, posebno kompaniji „Jugoimport SDPR“, jer na tržištu vozila te kategorije - između borbenog transportera i borbenog vozila pešadije - imate jako puno dobrih i ako je „Lazar 3“ uspeo da se izbori za plasman u Turkmenistanu onda to znači da je to vozilo zaista vrlo kvalitetno“, kaže Lazanski.

Ambasador napominje da je većina vojnih proizvoda u Turkmenistanu sovjetskog i ruskog porekla i da u poslednje vreme kupuju i na Zapadu, a da je proboj „Lazara 3“ na tržište jedne azijske zemlje kao što je Turkmenistan još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

„Po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama „Lazar 3“ spada u gornji vrh oklopnih vozila te vrste u svetu, a ono što ga čini posebnim je to što je u jednačini između njegove cene i njegove efikasnosti u borbenoj upotrebi verovatno među nekoliko najboljih. On nije toliko skup kao što je „Patrija“, ali nije nešto puno ni lošiji od „Patrije“. Dakle, za zemlje kao što su Srbija, zemlje Azije i druge on je odlično borbeno vozilo, koje ima, recimo, oklopnu zaštitu nivoa „stanag 3“ na čeonom delu, s time što on ima mogućnosti dodatnog keramičkog oklopa, što mu povećava balističku zaštitu. Težak je 26 tona i može da vozi brzinom do 120 kilometara na sat, što je vrlo važno. U opciji njegove konfiguracije naoružanja može biti reč o DUBS-u 12,7-milimetara, ili o topu 30-milimetara, a može biti i jači top od 57-milimetara. Dakle, konfiguracija, arhitektura njegovog naoružanja je vrlo otvorena i zavisi od kupca i njegove želje“, ističe srpski ambasador.

Lazanski naglašava da je „Lazar 3“ sa brzinom od 120 kilometara koju postiže na otvorenom putu, verovatno, i najbrže oklopno borbeno vozilo u toj kategoriji točkaša i to je, kako kaže, njegova velika prednost.

„Znači, fantastična mobilnost. Drugo – udobnost, ergonomski je prostor tako uređen da se vojnici u njemu osećaju jako udobno i moglo bi se reći da je zapravo u kategoriji borbenih oklopnih vozila „Lazar 3“ zapravo „formula jedan“. I sad imamo srpsku „formulu jedan“ u Turkmenistanu“, ističe Lazanski.

Govoreći o karakteristikama „Lazara 3“, ambasador navodi da on prevozi devet vojnika, ima potpunu RBH zaštitu, a takođe i mogućnost borbe i u urbanim uslovima, jer ima puškarnice, tako da vojnici mogu da otvaraju vatru iz „Lazara 3“ i za vreme vožnje i sa zastanka.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski: "Lazar 3" je srpska formula jedan.
Lazanski ekskluzivno otkriva: Prva strana zemlja koja kupuje srpskog „Lazara“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Miroslav Lazanski: "Lazar 3" je srpska formula jedan.

„Ima odlične opto-elektronske nišanske sprave. Drugo, visoku prohodnost po neravnom terenu. Doduše, nema amfibijske osobine, ali to je sad drugo pitanje. U svakom slučaju, za tu cenu koliko on košta, „Lazar 3“ je maksimum što se može dobiti. U njemu je spakovano sve ono što se može naći u nekim drugim modernim borbenim vozilima te kategorije u svetu, a naš je mnogo jeftiniji, jer je jednostavno takav splet okolnosti kad je u pitanju naša vojna industrija“, kaže ambasador, dodajući da je vrlo zadovoljan i srećan što je „Lazar 3“, kao jedan od zaista vrlo dobrih proizvoda vojne industrije Srbije, našao svog kupca u zemljama Azije.

Na pitanje, koja je cena „Lazara 3“ na tržištu, Lazanski kaže da je to „uvek poslovna tajna“.

„To se dogovaraju proizvođač i kupac i nikad nije za javnost. Jedna je cena za jednog kupca, druga cena je za drugog. Tako da je to vrhunska poslovna tajna“, dodao je ambasador.

Lazanski ocenjuje da ova prodaja „Lazara 3“ Turkmenistanu otvara i druga tržišta za ovo srpsko borbeno vozilo pešadije.

„Ovo je prva prodaja „Lazara 3“ u inostranstvo. Mi smo prodali „Noru B52“ - samohodnu haubicu  i to Mjanmaru, Bangladešu, Keniji i jednoj zemlji EU, a to je Kipar i naravno, kupac samohodnih haubica je i Vojska Srbije. Znači, sada „Lazar 3“ ide u Turkmenistan, što znači da se otvaraju druga tržišta za to borbeno vozilo. Veliki značaj ove prodaje je to što time „Lazar 3“ dobija  međunarodnu referencu“, rekao je Lazanski.

Na pitanje može li se „Lazar 3“ uporediti sa nekim ruskim borbenim oklopnim vozilom te kategorije, ambasador kaže da bi se mogao uporediti sa „nekoliko ruskih borbenih vozila“.

„Tu opet sve zavisi šta dobija od naoružanja – da li će dobiti na tureli na krovu top od 30-milimetara, ili će dobiti turelu sa topom 57-milimetara ili će tu biti osnovni DUBS od 12,7-milimetara. Od toga zavisi njegova cena, borbena vrednost, naravno tu je i dodatna oprema, pre svega dodatni oklop. To je isto kao kada kupujete auto – da li je auto u osnovnoj verziji ili ćete ga dobiti u nekoj verziji sa određenim dodacima“, pojasnio je Lazanski.

Lazanski takođe ocenjuje da bi bilo dobro ako bi Srbija predstavila svoje naoružanje na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija“ u Rusiji, koji se smatra najvećim sajmom naoružanja i vojne opreme u svetu. Rusi su, prema njegovim rečima, pokazali interesovanje za „Miloša“, srpsko oklopno borbeno vozilo.

„Bilo bi dobro kad bi Srbija imala jednu veliku prezentaciju na takvom forumu kao što je taj u Moskvi, samo tu treba biti realan, jer to predviđa i velike transportne troškove. Pored toga, Rusi ovde izlažu vrhunac svega i teško da vi sa svojim proizvodima možete biti konkurentni jednom sajmu naoružanja na prostorima Rusije, gde Rusi predstave celu paletu naoružanja u svim mogućim segmentima. Pitanje je i šta ovde može da prezentuje bilo koji proizvođač - iz Nemačke, Francuske ili neke treće zemlje. Rusi su prošle godine bili vrlo zainteresovani kada su videli fotografije našeg „Miloša“, oklopnog borbenog vozila. To ih je jako zanimalo, jer je on tu negde u kategoriji sa ruskim „Tigrom“, ali za druge zemlje možda bi bio interesantan naš školski avion „Lasta 95“ za početnu obuku. Pre svega, zato što mu je kokpit praktično vrlo sličan kokpitu „F-16“. Znači, vi sa „Laste 95“, gde su analogni instrumenti praktično izbačeni, možete odmah preći na obuku na najmodernijim borbenim avionima četvrte generacije“, zaključio je Lazanski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala