- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kancelarija visokog predstavnika u BiH odgovorila Dodiku

© AP PhotoVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Portparol Kancelarije visokog predstavnika Mario Brkić izjavio je da tzv. visoki predstavnika Kristijan Šmit ni pod kojim uslovima neće dozvoliti prekrajanje granica u BiH, čiji teritorijalni integritet je zagarantovanim Opštim okvirnim sporazumom za i međunarodnim pravom.
Brkić je ovo rekao za Fenu upitan kako Šmit gleda na najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske u roku od pola godine, kao i kakav bi stav zauzeo ako bi se Dodik odlučio na takav korak i da li smatra da je potrebna reakcija Veća za implementaciju mira.
Šmit, prema rečima Brkića, potvrđuje opredeljenost Upravnog odbora Veća za implementaciju mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.
„On (Šmit) podseća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH“, naveo je Brkić, a preneo portal „Kliks“.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
REGION
Dodik: Izvorni Dejton ili za šest meseci nezavisnost Republike Srpske
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
REGION
Američka ambasada reagovala na Dodikovu izjavu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala