- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Izvorni Dejton ili za šest meseci nezavisnost Republike Srpske

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će tražiti odbacivanje svih nametnutih odluka visokog predstavnika i povratak na izvorni Dejton, a u suprotnom predlaže proglašenje nezavisnosti Republike Srpske u roku od šest meseci.
Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da je to neophodno, rekao je Dodik.
„Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je sam stvorio osnova za donošenje rešenja, mi nemamo ovde šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH“, kazao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.
Dodik je istakao da je na sceni pokušaj otimanja svega što je u nadležnosti Republike Srpske, ukazujući da to traje godinama.
Dodik smatra da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, napomenuvši da nigde na svetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima.
Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povući ćemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet meseci, to je moj predlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da deluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske“, rekao je Dodik.
On je dodao da je to ono što treba da se uradi, jer svi napori koji se čine nemaju smisla i podsetio na pokušaje da se više od 20 godina srpska strana izbori za poštovanje pravne države i Ustava BiH.
Dodik je ponovio da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigde ne piše u Dejtonskom sporazumu. Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.
Dodik je, takođe, zahvalio opoziciji što je podržala da se održi vanredna sednica parlamenta Srpske.
„Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest meseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost“, poručio je Dodik, prenele su „Nezavisne“, pozivajući se na Srnu.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
REGION
Dodik: U Srpskoj poništiti sve neustavne odluke
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
REGION
Dodik: Nema zajedničkog života u BiH, Srbija i Srpska nisu joj ništa dužne
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala