- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je čovek koji je dočekao Jokića u Americi „kriv“ za „prokletstvo“ Hrvatske? /video/

© Foto : Skrinšot / Jutjub / ExYu SportsSilazak Hrvata sa pobedničkog postolja 1995.
Silazak Hrvata sa pobedničkog postolja 1995. - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Hrvatska košarkaška reprezentacija i dalje ne može da razbije maler koji je sebi nametnula silaskom sa pobedničkog postolja 1995. godine na Evropskom prvenstvu, a razloge za to pokušao je da objasni Veljko Mršić, nekadašnji košarkaš i aktuelni trener.
Ekipa SR Jugoslavije se tada okitila zlatnom medaljom, Litvanija je bila druga, Hrvatska treća, ali njeni igrači nisu sačekali intoniranje himne za pobednika.
Mršić je pokušao da opravda taj potez.
„Već posle meča za treće mesto pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', već 'Bože pravde', ako Jugoslavija osvoji. Neko je pričao sa Vrdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo...“
Ali...
„Finale se završilo kako se završilo, došli su Litvanci u jednom trenutku i rekli da će se povući sa postolja, bilo je dosta polemika zbog suđenja. Onda se i mi povlačimo!“
Stvari su se, međutim, promenile i za sve je „kriv“ čovek koji je dočekao Nikolu Jokića u Denveru – Arturas Karnišovas, bar prema rečima Mršića.
„Karnišovas dolazi i govori da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već doneli odluku, danas sigurno ne bismo, ali je trećina Hrvatske bila okupirana tada“, istakao je Mršić.
Karnišovas, nekadašnji prvi operativac Denvera, kluba za koji nastupa Nikola Jokić, a sada šef košaraških operacija Čikaga, nikada nije govorio o navodnom slučaju i razgovoru sa hrvatskim igračima.
Nikola Vučević i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Denver je napravio „posao veka“ sa Nikolom, da li će i Čikago?
Kako god bilo, Hrvati su tada sišli sa pobedničkog postolja i nikada se na njega nisu vratili, uprkos činjenici da su u potonjim godinama imali odlične sastave i velike šanse za dobre rezultate.
Detalj sa Evropskog prvenstva 2001. - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SPORT
Pesnička komunikacija, „provokacije“ i ratnička odbrana – kako je Jugoslavija pokorila Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala