- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“; Kijev: Budimpešta udovoljila Kremlju

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaSnabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati”
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Šef „Gasproma“ Aleksej Miler i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Budimpešti novi ugovor o isporuci gasa do kraja 2036. godine, saopštio je naš dopisnik. Zvanični Kijev poručuje da je razočaran odlukom Mađarske „koja je doneta kako bi se udovoljilo Kremlju“.
Sijarto je potvrdio da će novi sporazum stupiti na snagu 1. oktobra i da će trajati 15 godina, kao i da predviđa mogućnost promene uslova nakon 10 godina.
Kako je ranije izjavio Sijarto, ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina. Istovremeno, kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju.
S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte da potpiše dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu.
MIP takođe smatra da je to neopravdana odluka koja pogoršava bilateralne odnose.

„Smatramo to isključivo političkom, ekonomski neosnovnanom odlukom koja je doneta da se udovolji Kremlju i na štetu nacionalnim interesima Ukrajine i ukrajinsko-mađarskih odnosa. Ta odluka nije u skladu sa principima Sporazuma o osnovama dobrosusedstva i saradnje između Ukrajine i Mađarske iz 6. decembra 1991. godine“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Kijev poručuje da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog odluke Mađarske.
Sijarto je ranije najavio dolazak Milera u mađarsku prestonicu u cilju potpisivanja ugovora sa „Gaspromom“ koji predviđa godišnju isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa Mađarskoj u narednih 15 godina. Kako je ranije saopšteno, 3,5 milijarde kubnih metara gasa stizaće preko Srbije i jedna milijarda preko Austrije.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2019
Sijarto: Želimo dugoročne i pouzdane isporuke gasa iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala