- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina: Oštro se protivimo američkim sankcijama Rusiji

© AP Photo / Ng Han GuanPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Kineske vlasti se oštro protive sankcijama koje Vašington unilateralno primenjuje protiv Moskve, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.
„Primetili smo reakciju ruske strane na američke sankcije planirane za 2022. godinu. Kina se odlučno protivi da SAD pod izgovorom zaštite ljudskih prava uvode unilateralne sankcije“, istakla je portparolka.
Prema njenim rečima, Vašington bi trebalo da nastoji da eliminiše protivrečnosti u odnosima sa Rusijom kroz ravnopravan dijalog.
„Sjedinjene Američke Države krše odredbe Povelje UN i postupaju suprotno opšteprihvaćenim normama međunarodnog prava. Tome se ne protive samo Ruska Federacija i Kina, već se i sve veći broj zemalja“, konstatovala je ona.
Odbor za regulative Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je ranije nacrt zakona kojim se preporučuje uvođenje sankcija protiv 35 ruskih zvaničnika, biznismena i novinara koji su, prema proceni Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.
Na udaru su se našli, između ostalih, premijer Mihail Mišustin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov i glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan.
S tim u vezi, Kremlj je poručio da bi realizacija ideje američkih kongresmena o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji sahranila duh samita u Ženevi i ugasila svu nadu za uspostavljanjem međusobnog dijaloga.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
RUSIJA
Kremlj upozorava: Putin će mudro odgovoriti ako Amerika kao sekirom udari na duh samita sa Bajdenom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala