- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Češka isključila ruske firme iz izgradnje nuklearne elektrane „Dukovani“

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKRadnici ispred češke nuklearne elektrane "Dukovani"
Radnici ispred češke nuklearne elektrane Dukovani - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Predsednik Češke Miloš Zeman potpisao je zakon kojim se isključuje učešće ruskih i kineskih kompanija u izgradnji novog energetskog bloka nuklearne elektrane „Dukovani“ (na jugoistoku zemlje), javila je „Češka TV“.
„Predsednik Zeman potpisao je u ponedeljak takozvani ‘zakon o niskim emisijama ugljenika’, koji su prethodno odobrila oba doma parlamenta, a koji, između ostalog, predviđa isključenje ruskih i kineskih kompanija kao potencijalnih učesnika u izgradnji novog energetskog bloka u nuklearnoj elektrani ‘Dukovani’“, navodi se u saopštenju.
Ovaj zakon predviđa moguću upotrebu u izgradnji bloka, kao i njenoj naknadnoj eksploataciji, tehnologije samo iz onih zemalja koje su pristupile međunarodnom sporazumu o državnim nalozima iz 1996. godine, a koji ne uključuje Rusiju i Kinu.
U avgustu je zamenik premijera Češke i ministar industrije i trgovine zemlje Karel Havliček saopštio da bi tender za izgradnju novog energetskog bloka NE „Dukovani“ (izgrađene 1985-1987. prema sovjetskom projektu) mogao da bude objavljen do kraja godine. Vrednost izgradnje mogla bi da bude od 140 do 160 milijardi kruna (6,4-7,3 milijarde dolara).
Prijave za učešće na tenderu predali su ruska državna korporacija „Rosatom“, američka kompanija „Vestinghaus“, kineski „Čajna dženeral nuklear pauer“, francuski „EdF“ i južnokorejska kompanija „KHNP“. Pobednik tendera treba da bude utvrđen najkasnije do 2024. godine. Izgradnja samog bloka trebalo bi da započne 2029. godine, a završi se 2036. godine.
Nakon protesta članova Senata i opozicije u parlamentu, koji učešće na tenderu firmi iz Rusije i Kine vide kao pretnju za bezbednost zemlje, vlada je u martu ove godine isključila sa liste aplikanata kinesku kompaniju „Čajna dženeral nuklear pauer“.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Takođe, članovi češke vlade jednoglasno su odlučili da isključe „Rosatom“ sa spiska kandidata za učešće na tenderu za izgradnju nove energetske jedinice u nuklearnoj elektrani „Dukovani“. „Rosatom“ je odluku Praga nazvao netržišnom i politički angažovanom. Rusija je uveče 18. aprila objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Stejt department: SAD podržavaju Češku u odgovoru na „subverzivna“ dejstva Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala