Stejt department: SAD podržavaju Češku u odgovoru na „subverzivna“ dejstva Rusije

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa premijerom Češke Andrejem Babišem o postupcima Rusije i izjavio da se Sjedinjene Američke Države solidarišu sa češkom stranom, saopštio je Stejt department.
„Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa premijerom Češke Andrejem Babišem. Državni sekretar Blinken naglasio je solidarnost SAD sa Češkom Republikom u njenom hrabrom odgovoru na subverzivna i smrtonosna dejstva Rusije na tlu Češke. Državni sekretar Blinken i premijer Babiš složili su se da je potrebno da se održi jedinstvo i odlučnost kao odgovor na destabilišuća dejstva Rusije“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Blinken je dodao i da podržava odluku Češke da odbaci prijavu „Rosatoma“ na tenderu za izgradnju nuklearne elektrane „Dukovani“.
„Odluke češke vlade da isključi ‘Rosatom’ sa tendera (za izgradnju) nuklearne elektrane ‘Dukovani’ i značajno smanji prisustvo ruskih obaveštajnih službi u Pragu, povećale su bezbednost Češke i NATO-a“, ističe se u saopštenju.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Takođe, članovi češke vlade jednoglasno su odlučili da isključe „Rosatom“ sa spiska kandidata za učešće na tenderu za izgradnju nove energetske jedinice u nuklearnoj elektrani „Dukovani“ na jugoistoku zemlje. „Rosatom“ je odluku Praga nazvao netržišnom i politički angažovanom.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Kremlj: Nećemo tolerisati „šizofreno“ ponašanje Češke i Bugarske
Rusija je uveče 18. aprila objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.
Predsednik Češke Miloš Zeman se 25. aprila prvi put oglasio u vezi sa incidentom sa eksplozijama skladišta u selu Vrbjetice 2014. godine. U televizijskom obraćanju građanima, Zeman je, između ostalog, rekao da je istraga u toku i da postoje dve verzije – neprofesionalno rukovanje sadržajem skladišta od strane njegovih radnika i organizacija eksplozija od strane stranih obaveštajnih službi. Pri tome je pozvao da se sačekaju rezultate istrage pre donošenja zaključaka. Zeman je dodao da ako se potvrdi da su u eksplozijama učestvovali ruski agenti, onda bi Rusija za to trebalo da odgovara. Ako se ova sumnja opovrgne, to znači da „se radi o obaveštajnoj igri koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po politički život Češke“, istakao je češki predsednik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala