Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stefanović: Priština poslala specijalce da zastraši Srbe, nema razgovora dok se ne povuku

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneNebojša Stefanović i Milan Mojsilović obilaze trupe koje su u stanju povišene borbene gotovosti
Nebojša Stefanović i Milan Mojsilović obilaze trupe koje su u stanju povišene borbene gotovosti - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.
On je tokom obilaska dela naših snaga koje se nalaze u u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje istakao da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.
„Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizaciju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KIM“, ukazao je Stefanović.
Stefanović je ocenio i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalaciju, pri čemu šest dana postoji tišina iz Beograda, a kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

Upotreba vojske je suverena odluka Srbije

„Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, to je suverena odluke Srbije“, istakao je Stefanović i poručio da deeskalacija treba da se traži od prištinskih organa i da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje pre nego što su izazvali uznemirenje.
„Besmisleno je da naprave problem, a zatim se traže ustupci“, istakao je Stefanović.
On je zatražio i da naše tužilaštvo razmotriti da li u postupanju ROSU postoje elementi da su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima.
Rekao je i da pred međunarodnim institucijama hoćemo da govorimo o tome šta se dešava na KIM i zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.
„Nema poštovanja, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO“, ukazao je Stefanović, dok, kako napominje , u istom danu EU traži sprovođenje Briselskog sporazuma.
To je neverovatno ponašanje, ocenio je Stefanović.

Upoznali smo naše prijatelje sa situacijom na severu pokrajine

On je dodao i da je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i vojnim izaslanikom te zemlje u obilasku naših jedinica koje su u povišenom nivou borbene gotovosti.
Napominje i da su došli do administrativnog prelaza kako bi ih upoznali sa situacijom i time da Srbija poštuje međunarodne sporazume i da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da smo zabrinuti zbog dešavanja na severu pokrajine jer se prištinske jedinice ponašaju suprotno tim sporazumima.
„Hoćemo da upoznamo naše prijatelje sa situacijom i zašto je opasna politika koju prištinski organi sprovode. Odbacujem priče i pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti“, istakao je Stefanović, preneo je Tanjug.
Srpski avioni super-galeb - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Srpski „orlovi“ i helikopter Kfora iznad Jarinja /video/
Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“ - avioni MiG-29 RV i PVO Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
SRBIJA
Avioni Vojske Srbije nadletali Jarinje /video/
Tirana, Albanija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Poruka Tirane Beogradu: „Povucite trupe sa administrativnih prelaza“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala