- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski virolog o vakcinaciji onih koji su preležali koronu: Ostaviti ih na miru

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Ruski virolog Vitalij Zverev objasnio je za „Radio Rusije“ da li je neophodno da se osobe koje su već preležale virus korona vakcinišu i da li bi oni koji su se već vakcinisali trebalo da se revakcinišu istom vakcinom koju su primili prvi put.
Načelnik Odeljenja za mikrobiologiju, virologiju i imunologiju Sečenovskog univerziteta ne slaže se sa naučnicima koji tvrde da vakcinacija pruža bolji imuni odgovor od same bolesti.
„Jednostavno ne znamo za slučajeve infektivnih bolesti kada bi vakcina bila efikasnija u stimulisanju imunog odgovora od same bolesti. Nakon obolevanja imunitet je uvek potpuniji i duže traje“, izjavio je Zverev.
Prema zapažanjima stručnjaka, ljudi koji su preležali kovid 19 početkom 2020. godine i dalje imaju imunitet – i ćelijski i humoralni.
Eskpert ističe da bi one, koji su preležali koronu, trebalo „ostaviti na miru“. Kako kaže, „niko ne zna u potpunosti kako vakcina deluje na organizam tih osoba“.
„Mnogo će zavisiti od toga da li su zadržali nivo antitela, da li je visok ili nizak. Svaki organizam će drugačije reagovati na primanje vakcine. Osim toga, postoje izolovani slučajevi ponovljene bolesti", rekao je akademik Ruske akademije nauka.
Istovremeno, virolog je ocenio da kombinovana vektorska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ne stimuliše ćelijski imunitet u dovoljnoj meri.
Prema njegovim rečima, nije stvar u tome koliko se antitela formira nakon vakcinacije, već u tome koliko njih neutrališe viruse. Po svim pravilima, antitela „ne bi trebalo da deluju“ nakon primanja vakcine kao što je „Sputnjik Ve“ po drugi ili treći put , dodao je.
Onima koji su prvi put vakcinisani „Sputnjikom Ve“ savetovao je da sledeći put koriste druge vakcine.
„Ako je osoba prvi put vakcinisana vakcinom 'EpiVakKorona' (peptidna vakcina) ili 'KoviVak' (celovirusna vakcina), može da se revakciniše njima, jer „nemaju ništa strano, samo ceo virus ili delove njegovih proteina“.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala