- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija žestoko odgovorila na skandal: „Nisam mogao da verujem, prodali su svoju domovinu!“

CC0 / Pixabay / Rukomet
Rukomet - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Veliki skandal potresao je ruski rukomet, pošto su članovi mlade reprezentaciji uhvaćeni u klađenju na sopstvene mečeve. Zbog toga je Savez burno reagovao i hitro i oštro kaznio osmoricu igrača.
Reprezentacija Rusije do 19 godina nije doživela dobar rezultat na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, a za to je, kako se ispostavilo, postojao razlog koji se ne tiče samog terena.
Čak na osam mladih rukometaša se sumnja da su se kladili na mečeve svoje ekipe i namestili iste kako bi im opklade bile dobitne, ne bi li zaradili velike svote novca.
Ekipa koju je predvodio trener Vitali Ivanov je na prvenstvu izgubila prvih pet mečeva na kojima je nastupila – manje-više očekivano od Nemačke, Danske i Norveške, ali i potpuno neočekivano od Izraela (uprkos velikom vođstvu na poluvremenu) i Austrije (sa nestvarnih 17 razlike).
Pobeda je izvojevana samo u poslednjem duelu, kada su mladi Rusi savladali Austrijance u borbi za pretposlednje mesto.
Rasplet kojem se niko nije nadao naterao je čelnike Rukometnog saveza Rusije da posumnjaju u rezultate, te su momentalno pokrenuli istragu, te se ispostavilo da je od 16 reprezentativaca njih čak osam učestvovalo u klađenju.
„Gotovo sve muške mlađe rukometne selekcije su zaražene ovim, ali devojke nisu. Nivo zaraze je katastrofalan. Pokušali smo da pričamo sa igračima, da dobijemo odgovore, ali oni su nam samo rekli da su plate male i da nemaju dovoljno novca. To nije istina! Ako pričamo o igračima CSKA i Čekov bersa, barem. A tek kakvi uslovi su spremljeni pred početak Evropskog prvenstva za mlade! I, šta smo na kraju dobili?“, rekao je generalni direktor Saveza Lev Voronjin i dodao:

„Neobjašnjivo je to što su prodali sebe i svoju domovinu. Siguran sam da ćemo uspešno okončati ovu istragu i da ćemo se rešiti ove bolesti“.

Imena suspendovanih su: Dmitrij Kandibin, Aleksandar Morozov, Nikita Gogolev, Dmitrij Frolov, Danil Dmitrijev, Maksim Naidunov, Maksim Ermolin i Georgi Kirilenko.
Istraga koju je sprovela etička komisija Rukometnog Saveza Rusije, predovđena Borisom Kipkejevim, otkrila je da su pomenuti rukometaši bili u kontaktu sa kladioničarima sa kojima su, u dogovoru, razmatrali opklade koje bi mogle da se nameste.
Savez se obratio i nadležnim organima zbog navodnog prekršaja Člana 184 Krivičnog zakona Rusije, prema kojem je maksimalna kazna čak sedam godina u zatvoru, a Etička komisija je predložila Savezu da momentalno prekine saradnju sa trenerom Vitalijem Ivanovim, koji je, takođe, pod istragom.
„Kada sam čuo šta se desilo nisam mogao da verujem. Kada investirate u razvoj rukometa ne samo svojim novcem, već i dušom, emocijama... Saznali smo da je čak osam igrača manipulisalo rezultatima protiv Danske i Austrije i ja to smatram veleizdajom. Ako predsednik Rusije nagrađuje igrače za ostvarene uspehe nacionalnim nagradama, onda je namerno izgubiti mečeve ravno prodaji ove zemlje“, rekao je predsednik Saveza Sergej Šiškarjev i dodao:
„Želeo sam da o ovome govorim ranije, pričao sam o tome pred izvršnim komitetom u oktobru prošle godine, jer sam imao određene podatke, ali je pandemija to tada sprečila. Sada idemo do kraja. Olimpijski komitet Rusije i ministarstvo sporta su obavešteni o tome šta ćemo da uradimo. Čelni ljudi su spremni da kažu šta imaju. Sve podatke smo prosledili nadležnim organima“.
Dragana Cvijić „grmela“ na Savez posle neuspeha: Nisu hteli da čuju naše vapaje!
Sovjetski Savez, Jugoslavija – a sada i Francuska!
Srpske rukometašice rodoljubivom pesmom proslavile srebro /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala