- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Metodije: Veličinu i snagu zemlje čini veličina duha naroda

© Sputnik / Boban NovovićVladika Metodije
Vladika Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Vladika Metodije je u pristupnoj besjedi kazao da je njegova obaveza da pripovjeda djelo prethodnika i da nastavi njihovim putem.
„U ovom trenutku želim reći, molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda, molite se za mene kako bih vas, povjereni mi narod, ljubio još više. Molite se jedni za druge i nosimo bremena jedni drugih kako bi nas Gospod uvek poznao kao svoje“, rekao je vladika Metodije.
„Braćo i sestre u Hristu Gospodu da zahvalimo najpre Bogu na njegovom daru i ovom danu u kom nas je udostojio da se susretnemo danas u ovom Svetom domu proslavljajući Boga. Blagodarim našoj Svetoj sabornoj apostolskoj crkvi, našem patrijarhu srpskome Porfiriju iz čijih ruku primam ovaj arhijerejski žezal kao simvol duhovne vlasti poverene mi eparhije budimljansko-nikšićke. Predrago mi monaštvo i sveštenstvo, vernike i laike, roditelje moje, Milinka i Dragicu“, reči su kojima je episkop započeo pristupnu besedu u Đurđevim stupovima.
„Sve što u meni čini čovjeka treba da bude pokoreno gospodu Isusu. Vrtoglav je uzlet u oblake, a kamoli vrh eparhije koja dostiže do nebesa. Ovaj žezal koji danas primam upravo je krst koji je treba nositi. Podizati krst i pjevati o Hristovoj pobjedi znači vjerovati u Hrista. Crkva u sebi nosi budućnost svijeta i svakome od nas nosi put prema budućnosti. Crkva je stalni i trajni odraz Hristove prisutnosti u životu naroda”, kazao je Metodije.
Istakao je da mi danas osjećamo i vidimo moralnu superiornost i silu predaka.
„Riječ identitet ima moralno i duhovno nasleđe, kao što ga ima i nacija. Da bi se savladala današnja duhovna kriza potreban je povratak izvornim duhovnim korijenima. Sve što postoji dar je ljubavi polazna tačka hrišćanske vjere je ljubav jer jedino ona nikad ne prestaje“, kazao je Metodije.
Metodije je istakao da veličinu i snagu zemlje i naroda ne čine brojnost populacije i njena veličina, već veličina duha koji u tom narodu obitava.
„Svima upućujem poziv na jedinstvo, svi smo jedni drugima potrebni. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi najprije u sebi, pa gradeći mir u sebi gradićemo ga i oko sebe. Ostavimo obmane i sujete ovoga svijeta. Prinosim svoju ljubav na krstu i neka svijetli svjetlost naša pred ljudima, da bi oni gledajući dobra djela naša proslavili Boga na nebesima”, kazao je on.
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi Stupovi. Arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.
Vladika Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
REGION
„Dostojan, dostojan!“ – Ustoličen vladika Metodije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala