- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije: Svako ko krene na Crkvu biva poražen

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama i poručio da da svako ko krene na Crkvu biva poražen.
Episkop Metodije ustoličen je pokličima „dostojan“ od mnogobrojnog naroda, građana, predstavnika vlasti, poslanika i predstavnika društvenog i javnog života.
Patrijarh Porfirije je kazao da Crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.
„A pogotovo nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina”, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumiju šta je Crkva.
„Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zamijeni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog svijeta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno”, poručio je patrijarh SPC, nakon ustoličenja episkopa Metodija.
Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavao uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazovao i van Crne Gore.
„Crkva nije od ovoga svijeta, ali jeste u ovom svijetu, jer ovaj svijet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta htjeli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je proglase onim što nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi htjeli i crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato“, poručio je Porfirije.
„Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada“, naveo je poglavar SPC.
Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Đurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u „ovoj zemlji u koji su duboki korijeni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korona izraslo stablo sa bogatom krošnjom i plodovima stablo koje je definisano najuzvišenijim duhovnom, ali i nacionalnim domjetima narod, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu“.
U suštini, poručio je, to znači da su svesni samih sebe, koji poznaju ko su, šta su, koji znaju odakle su i koji znaju koji im je cilj.
Vladika Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
REGION
„Dostojan, dostojan!“ – Ustoličen vladika Metodije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala