- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otac Petar Bogdanović: Čudesna isceljenja u manastiru Tumane /video/

© Sputnik / SputnjikOtac Petar Bogdanović i Marina Rajević Savić
Otac Petar Bogdanović i Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Odlika srpskog monaštva oduvek je bila negovanje gostoljublja i služenja drugome. Pravi domaćini u manastiru Tumane jesu svetitelji, a mi, bratija, tu smo u njihovoj službi. Verni narod dolazi u manastir zbog svetitelja, da se moli, traži pomoć, da dobija blagodatnu pomoć i svedoči o tome, kaže protosinđel Petar Bogdanović, sabrat manastira Tumane.
Ovako otac Petar, gost emisije „Dok anđeli spavaju“ govori o manastiru Tumane, srednjevekovnoj hodočasničkoj svetinji u kojoj se dešavaju čudesna isceljenja o kojima svedoče mnogobrojni vernici.

Čudesna svetinja – manastir Tumane

Prema njegovim rečima, čoveka često neka muka i nevolja nateraju da dođe u manastir i to nije ništa novo, niti strano.
„Neko naše iskustvo je da je čoveku najčešće danas potrebno da ga neko malo potapše i da mu kaže: 'Biće dobro', i on je već pola izlečen. Ali, mislim da odlazak u manastir Tumane ljudima daje energiju, emociju, mir u duši“, objašnjava otac Petar.
U razgovoru sa autorkom Marinom Rajević Savić, otac Petar govorio je o tome zašto je odabrao uzvišen poziv monaha, o bratiji manastira Tumane i obnovi ove svetinje koja ima izuzetno bogatu tradiciju.
Verni narod, kako kaže, u redovima čeka da uđe u manastir Tumane, a bratija ovog manastira uverila se da je naš narod suštinski i duboko pobožan.
„Crkvu često poistovećujemo sa institucijom, ali ona je sasvim nešto drugo, ona je događaj, stalno je u nastajanju i stvaranju, ona je kreativna, jer je i Bog naš takav. Crkva je zajednica ljubavi, nešto što je dinamično, a ne statično“, kaže otac Petar.
Ovaj mladi monah, jedan od osmorice koji čine bratiju manastira Tumane, rođen je u Mionici. Nakon Valjevske gimnazije upisao je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu. Posle treće godine napušta studije i odlazi u manastir Četereže, a zamonašen je 2011. godine. Pravoslavni Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao je 2013. godine i diplomirao 2018. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala