- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemački milioneri u strahu — „beže“ u Švajcarsku

© AFP 2023 / ARIS MESSINISNovčanice i kovanice evra na mapi Evrope
Novčanice i kovanice evra na mapi Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Mogući zaokret Nemačke ulevo na parlamentarnim izborima uplašio je milionere, koji su počeli da premeštaju imovinu u Švajcarsku, naveli su bankari i pravnici specijalizovani za poreze.
Kako ocenjuju, ukoliko na vlast dođu socijaldemokrate (SDP), Levica i Zelena stranka, na politički dnevni red moglo bi da se vrati uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasledstvo.
„To je znak za uzbunu za superbogate. Preduzetničke porodice su jako uznemirene“, rekao je za Rojters stručnjak za poresko pravo sa sedištem u Nemačkoj i razgranatim poslovima u Švajcarskoj.
Prebacivanje imovine u Švajcarsku pokazalo je da bogati tu zemlju i dalje smatraju pogodnim mestom za čuvanje bogatstva, uprkos nastojanjima vlade da se reši imidža sigurnog utočišta za milijardere.
Nijedna zemlja nema više inostrane imovine od Švajcarske, a u 2020. priliv je znatno uvećan, slivajući se na račune velikih banaka poput „UBS-a“, „Kredi Svisa“ i „Julijusa Baera“.
Politička stabilnost Švajcarske posebno je na ceni u periodu geopolitičkih napetosti i straha od ekonomskih posledica pandemije kovida 19.
Kako se navodi, depoziti nemačkih domaćinstava i kompanija u bankama u Švajcarskoj porasli su u prvom ovogodišnjem tromesečju za gotovo pet milijardi dolara, na 37,5 milijardi dolara, ne računajući deonice, obveznice i druge finansijske proizvode, pokazuju podaci Banke za međunarodna poravnanja.
Noviji podaci nisu dostupni, ali upućeni kažu da se priliv nastavlja.
„Mnogi bogataši, naročito preduzetnici, strahuju da će se Nemačka ‘pomeriti’ ulevo, kakav god bio izborni rezultat“, izjavio je Florijan Dirzelen, šef za Evropu kompanije za upravljanje bogatstvom „LGT Switzerland“.

Porez na imovinu, traže se saveti

SPD želi ponovo da uvede porez na bogatstvo i poveća porez na nasledstvo, dok zeleni, izgledni koalicioni partner, planiraju više da oporezuju ​​bogatstvo. Obe stranke planiraju da povećaju porez na dohodak građanima s najvećim primanjima, ali porez na imovinu doneo bi puno više novca, rekao je poreski advokat.
On je naveo da je pojačana potražnju za uslugama savetovanja, napominjući i da neki preduzetnici pokušavaju da se zaštite novim ulaganjima preko firmi u Švajcarskoj ili prenosom imovine u fondaciju u Lihtenštajnu, preneo je „Jutarnji list“.

Švajcarci dele podatke

Sam transfer gotovine na račun u švajcarskoj banci više ne pomaže, budući da Švajcarci, pod ogromnim međunarodnim pritiskom, sada dele podatke o takvim računima sa poreskim vlastima matičnih zemalja klijenata.
„Švajcarsku kao finansijski centar karakterišu stabilnost, pravna sigurnost i visok nivo finansijskih znanja. Međutim, ona ne nudi nikakvu zaštitu od utaje poreza“, rekao je portparol uprave za međunarodne finansije u ministarstvu finansija.
Proteklih meseci se, prema tvrdnjama neimenovanog lokalnog političara, desetine bogatih nemačkih preduzetnika raspitivalo za kuće sa niskim porezom u predgrađima uz Ciriško jezero.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala