- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački mediji: Rusija demantovala glasine o slanju stručnjaka za dezinformacije u Berlin

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaUlaz u zgradu ambasade Rusije u Berlinu
Ulaz u zgradu ambasade Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Berlinu demantovala je informacije nemačkog lista „Velt“ da je Rusija navodno poslala u Nemačku „specijalistu za dezinformacije“ u godini izbora za Bundestag.
List je, pozivajući se na sopstvenu istragu, naveo da je ove godine, kada se održavaju izbori za Bundestag, Rusija navodno poslala agenta tajne službe da radi u ambasadi u Nemačkoj, koji je specijalizovan za „promovisanje spoljnih interesa Rusije i dezinformacije“. Istovremeno se u članku nalazi i demantovanje takvih glasina od strane ruske diplomatske misije.
„Ambasada Rusije u Berlinu je u odgovoru na zahtev navela da je ovaj čovek akreditovan u skladu sa pravilima“, piše list. Kako se navodi, u odgovoru na pitanje o „specijalizaciji“ zaposlenog, ruska ambasada je saopštila da su to „pseudoinformacije“ i „divlja smesa spekulacija i fantazije“.
Početkom septembra portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase izjavila je da je, prema nekim „pouzdanim informacijama“, niz političara u Nemačkoj dobio je fišing mejlove, iza kojih navodno stoji ruska strana. Zase je objasnila da bi takvi napadi „mogli da posluže kao priprema za operacije uticaja, kao što su, na primer, kampanje za dezinformacije u vezi sa izborima za Bundestag“ 26. septembra. Portparolka nije iznela nikakve detalje o ovim sajber-napadima, ističući da je ruska strana obaveštena o situaciji.
Generalno tužilaštvo Nemačke potvrdilo je 10. septembra da je počela istraga o sajber-napadima iza kojih stoji grupa „Goustrajter“ koja je, prema američkoj kompaniji za sajber-bezbednost „Fajer aj“, povezana sa Rusijom. Međutim, nemačko tužilaštvo odbilo je da odgovori na pitanja o povezanosti ovog slučaja sa Rusijom, pozivajući se na saopštenje nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala