- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva treba da bude oprezna zbog vojnog partnerstva Vašingtona, Londona i Kanbere

© AP Photo / MC3 Naomi JohnsonAmerička podmornica "Oklahoma siti"
Američka podmornica Oklahoma siti - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Rusija treba da bude oprezna u vezi sa stvaranjem novog vojno-tehnološkog partnerstva između Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Indo-Pacifičkom regionu (AUKUS), smatra direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin.
„Uzmimo, na primer, nedavne događaje vezane za stvaranje novog vojno-tehnološkog saveza između Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije. Vreme će pokazati šta je to. Ali moramo biti oprezni“, izjavio je Nariškin u intervjuu za „RT“.
Nariškin je primetio da je uprkos nedavnim izjavama američke administracije da je bezbednost u zemlji njen najvažniji prioritet, Vašington nastavlja da razvija nove ekspanzionističke planove.
Prema njegovim rečima, izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena i rukovodilaca administracije da je bezbednost unutar SAD važnija od širenja demokratije u inostranstvu prvenstveno predstavljaju reakciju na sramni beg iz Avganistana.
„Znamo da su često reči američkih lidera u suprotnosti sa postupcima. Već vidimo razvoj novih ofanzivnih planova. Gledajte, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da zadrže uticaj na teritoriji Avganistana, na region jačanjem svojih pozicija u zemljama centralne Azije“, naglasio je on.
Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su 15. septembra objavile o stvaranju novog partnerstva u oblasti bezbednosti (AUKUS). U okviru sporazuma, Australija, između ostalog, planira da izgradi najmanje osam nuklearnih podmornica uz pomoć američke i britanske tehnologije, od kojih će prva stupiti u službu 2036. godine, kao i da će svoje oružane snage modernizovati američkim krstarećim raketama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala