- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Može li Turska izdati Rusiju

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRedžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Redžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Ankara će lako okrenuti leđa Moskvi, ako bude smatrala da su joj odnosi sa Zapadom korisniji, smatra politikolog Pol Antonopulos u članku za portal Info Brics.
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, imaće sastanak u Sočiju 29. septembra, gde će razgovarati o bilateralnim odnosima i situaciji u Siriji.

"Postavlja se pitanje, da li Moskva treba da veruje Ankari, posebno uzimajući u obzir to što turski predsednik često zamenjuje bilateralnu retoriku neprijateljskom", navodi ekspert.

Kako smatra Antonopulos, interesi dve države se sukobljavaju u mnogim regionima planete: Putin pokušava da sačuva mir u Siriji, a Erdogan uz pomoć meke sile i armije želi da povrati bivše osmanske posede.
Politikolog je naglasio da Turska očajno pokušava da postane velika sila, ali je realnost takva da njeno prisustvo u bliskoistočnoj republici u potpunosti zavisi od volje Rusije. Pored toga, Ankara želi da promeni ravnotežu snaga u Zakavkazju i Libiji kako bi oslabila uticaj Moskve, dodao je on.
„Iako su Erdoganovi prijedlozi o stvaranju regionalne platforme za rješavanje problema pozitivan korak u pravom smjeru, s obzirom na njegovo dosljedno nesigurno ponašanje i izdaje u prošlosti, Moskva bi, s jedne strane, prihvatila takav blok s entuzijazmom, ali takođe se plašite, znajući da se ta Turska vrlo često lako okreće Zapadu “, rezimirao je stručnjak.

"Iako su Erdoganovi predlozi o formiranju regionalne platforme za rešavanje problema pozitivan korak u pravom smeru, s obzirom na njegovo dosledno nepouzdano ponašanje i izdaje u prošlosti, Moskva bi, sa jedne strane, prihvatila takav blok sa entuzijazmom, ali se takođe plašiti, znajući da se Turska vrlo često lako okreće prema Zapadu", zaključio je stručnjak.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
RUSIJA
Erdogan uoči sastanka sa Putinom: Očekujem od Rusije drugačiji pristup Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala