- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o američkom zahtevu povećanje tranzita gasa preko Ukrajine: Negativna propaganda

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je negativnom propagandom zahtev američkog Stejt departmenta da Rusija poveća isporuke gasa Evropi preko Ukrajine. Kako kaže, „Gasprom“ ispunjava svoje obaveze u pogledu isporuka gasa Evropi i spreman je da izvozi još više.

„Može li da se uzme više gasa od 'Gasproma' i da se pumpa u Evropu? Može. 'Gasprom' je spreman. Štaviše, već sada je odabrao sve dodatne zahteve. U potpunosti ispunjava sve svoje obaveze. Niko nema nikakvih pritužbi. Stoga ovi zahtevi iz Amerike nisu ništa drugo do propaganda. Ali reč je o negativnoj propagandi“, izjavio je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

S tim u vezi, dodao je da je „Gasprom“ zainteresovan za dalje potpisivanje ugovora.
„Tako je jer su naši potrošači u Evropi – naši glavni partneri. 'Gasprom' u svim okolnostima uvek pokazuje pouzdanost“, kaže portaprol.
Komentarišući skok cena gasa u Evropskoj uniji, Peskov je rekao da Evropljani, „opsednuti antimonopolskim zakonodavstvom“, nekada „izlaze van okvira razumnog“.
On je objasnio da je EU predviđala da će konkurencija na tržištu tečnog gasa dovesti do pada cena, ali se ispostavilo da je „spot tržište prilično neorganizovano“.
„A zatim gas koji stiže na spot tržišta ipak treba da se transportuje kroz cevi određenim redosledom. To je ogroman posao za organizovanje, upravljanje ovim tokovima. I sve to nije uspelo“, ocenio je portparol Kremlja.
Na kraju u Evropi nisu uspeli da pumpaju gas u podzemna skladišta, jer to ne može da se uradi za nekoliko dana „samo odvrtanjem ventila do kraja“, zaključio je Peskov.
Ranije je portparol američkog Stejt departmenta Amos Hohštejn u intervjuu za „Blumberg“ zatražio od Rusije da poveća isporuke gasa u Evropu preko Ukrajine. Američki činovnik nazvao je „zabrinjavajućim“ odbijanje „Gasproma“ da zakupi dodatne kapacitete tranzita gasa preko ukrajinske teritorije za oktobar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala