- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kovid propusnice: Da li je Medicinski fakultet prekršio Ustav?

© Depositphotos.com / Romatitov626.gmail.comTzv. kovid pasoš – ilustracija
Tzv. kovid pasoš – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu da u novoj školskoj godini uvede tzv. kovid propusnice, postavlja se pitanje da li je ta mera u skladu sa Ustavom Srbije, imajući u vidu da je i premijerka Ana Brnabić nedavno izjavila da su kovid sertifikati neustavni.
Akademik Kosta Čavoški, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže za Sputnjik da o ustavnosti kovid propusnica u krajnjoj liniji odlučuje Ustavni sud i niko drugi. On smatra da kad je u pitanju zaštita života od strašne bolesti, da su mere poput uvođenja kovid propusnica dozvoljene.

Čavoški: Koje je pravo ugroženo?

Na pitanje da li su dopuštene takve mere i ako su suprotnosti sa Ustavom, Čavoški odgovara da nije utvrđeno da su protivustavne.

„Ne znam koje je to pravo ugroženo. Kad sam bio dete, bila je obavezna vakcinacija od tuberkuloze i ja sam vakcinisan. Kako tada niko nije postavio pitanje da li je to dozvoljeno ili zabranjeno? I dan-danas se deca vakcinišu od raznih bolesti. Da li je iko postavio pitanje ustavnosti svega toga? Dakle, lično mislim da kad je u pitanju zaštita života i zdravlja, da su mere koje su primerene po načelima medicinske nauke dopuštene“, ističe Čavoški.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže, uz ogradu da nije upoznat sa odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu, da u načelu svaka institucija ima pravo da ograniči ulazak, odnosno da odredi ko može, a ko ne da uđe u njene prostorije.
Prema njegovim rečima, ukoliko bi se neko od zaposlenih ili studenata osetio diskriminisanim zbog mera Fakulteta, onda bi mogao da podnese tužbu.

Radovanović: Ustav nije prekršen

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da pitanje ustavnosti nema veze sa kovid propusnicama, jer se Ustavni sud Srbije 2017. godine izjasnio o vakcinaciji. Ako postoji takva dilema kod Kriznog štaba, a postavljena je još u junu mesecu, trebalo je da pitaju Ustavni sud.

„Inače po Ustavu, član 20, slobode i prava građana mogu da budu ograničene ili sužene ako situacija to zahteva, a to se onda pokriva zakonom. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je tu vrlo jasan, po nekoliko tačaka. E sad, svi se pozivaju na član 33. Međutim, bitan je član 52, jer mi smo još u vanrednoj situaciji, a to se zaboravlja. Mi smo 19. marta prošle godine proglasili vanrednu situaciju, ona nije odjavljena, a da bi se odjavila, mora da prođe 28 dana od poslednjeg slučaja, a mi još nismo imali situaciju da je prošlo 20 dana bez ijednog prijavljenog“, objašnjava naš sagovornik.

Reč je o epidemiji od većeg epidemiološkog značaja i prema članu 51 i 52 Zakona o zaštiti stanovništva, ministar zdravlja ima velika ovlašćenja i može da naredi obaveznu vakcinaciju svih građana, dodaje Radovanović i podseća da je po istom zakonu koji nije menjan decenijama, proglašena i obavezna vakcinacija protiv variole 1972. godine.

Kasno za kovid propusnice, Fakultet etički postupio

Radovanović smatra da je pre mesec dana trebalo da se uvedu kovid propusnice kao u većini evropskih zemalja, a da je za Srbiju sada kasno, jer bi efekat takvih mera bio mali.
Odluku Medicinskog fakulteta u Beogradu smatra dobrom, jer nastava počinje 1. oktobra.
„Ali sramota bi bilo da nevakcinisani studenti kašlju po bolesničkim sobama i zaražavaju bolesne ljude. Neko je došao da ga leče od raka i dođe mu neki klipan da ga zarazi kovidom. To je prvo, nemoralno. Fakultet je imao etičku obavezu da to uradi i sasvim je na mestu što je tako postupio“, zaključio je Radovanović.
Potvrda o primljenoj vakcini - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
DRUŠTVO
Medicinski fakultet u Beogradu uveo kovid propusnice
SRBIJA
Ana Brnabić: Kovid propusnice za kafiće, noćne klubove…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala