- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kandidat za mesto nemačkog kancelara: „Severni tok 2“ nije đavolja rabota

© Sputnik / Vladimir SergejevSankcije EU protiv Rusije
Sankcije EU protiv Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Ukidanje sankcija EU protiv Rusije, implementacija Minskih sporazuma u cilju rešavanja ukrajinskog problema, produbljivanje ekonomske saradnje sa Moskvom trebalo bi da postanu centralne teme u novoj istočnoj politici buduće vlade Nemačke, smatraju političari nemačke stranke „Levica“.

„Većina koraka, zahvaljujući kojim mogu da budu poboljšani odnosi sa Rusijom, trebalo bi da bude preduzeta na nivou EU. Na primer, ukidanje sankcija Rusiji ili širenje i pooštravanje mera uz pomoć kojih Evropska unija može da se zaštiti od sankcionih pretnji koje protivreče međunarodnom pravu (reč je o američkim pretnjama da će uvesti sankcije protiv 'Severnog toka 2'). Ovde vidim dobar pravac koji bi federalna vlada trebalo da usvoji i učvrsti“, izjavio je šef Odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst.

Prema njegovim rečima, drama oko „Severnog toka 2“ bliži se kraju.
„Ne mislim da može mnogo da se odugovlači sa puštanjem u rad gasovoda. Uveren sam da će čak i protivnici shvatiti da, čim počne transportovanje gasa u Nemačku, ovaj gasovod nije đavolja rabota, već razuman doprinos energetskoj bezbednosti Nemačke i Evrope“, dodao je Ernst.
Istovremeno, poslanik Bundestaga iz „Levice“ Andrej Hunko, koji je učestvovao u brojnim akcijama dopremanja humanitarne pomoći Donbasu, kaže da se nada da će nova federalna vlada nastaviti da gleda na Minske sporazume kao na vodič u rešavanju konflikta na istoku Ukrajine.
Zabrinut sam što američka vlada odaje utisak da odbacuje Minske sporazume, izjavio je Hunko.
Prema njegovim rečima, sankciona politika EU prema Rusiji trebalo bi da bude ukinuta, kao i „vojna aktivnost NATO-a na ruskim granicama, uključujući i aktivnost nemačkog Bundesvera“.

Izbori u Nemačkoj: Tri kandidata za mesto kancelara

U Nemačkoj se danas održavaju parlamentarni izbori čiji se ishod smatra krajnje neizvesnim, a sigurno je jedino da Angela Merkel, posle 16 godina, neće više biti kancelarka. U igri za mogućeg novog kancelara su tri potencijalna kandidata.
Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove, vodila je Nemačku u prethodna četiri mandata, ali poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi sada mogle da pobede stranke levog centra.
Nemci ne biraju direktno šefa vlade već glasaju za poslanike koji će u Bundestagu izabrati novog kancelara - naslednika Angele Merkel. To bi mogao biti kandidat demohrišćana Armin Lašet, socijaldemokrata Olaf Šolc ili lider Zelenih Analena Berbok.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
RUSIJA
Uoči izbora u Nemačkoj: Velika podrška za „Severni tok 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala