- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako su biblijski gradovi sravnjeni sa zemljom: Pronađena veza i sa tunguskim fenomenom u Sibiru

© Sputnik / Vasiliй Litoš / Uđi u bazu fotografijaDijamantno-grafitni spojevi sa mesta pada Tunguskog meteorita na reci Podkamenaja Tunguska u blizini sela Vanavara u Krasnojarskoj oblasti.
Dijamantno-grafitni spojevi sa mesta pada Tunguskog meteorita na reci Podkamenaja Tunguska u blizini sela Vanavara u Krasnojarskoj oblasti. - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Arheolozi koji su proučavali iskopine na teritoriji drevnog bliskoistočnog grada Tal el Hamam pronašli su dokaze da je bio sravnjen sa zemljom otprilike 1650. godine pre naše ere usled eksplozije džinovskog meteorita. Oni su zaključili da je katastrofa bila ista kao kod tunguske eksplozije u Sibiru.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Sajentifik riports“.
Mesto iz bronzanog doba nalazi se severoistočno od Mrtvog mora, u današnjem Jordanu. Prema zaključku naučnika, pre oko 3.600 godina na grad se obrušila vatrena stihija koja ga je uništila.
Najpre su se uzrocima katastrofe smatrali erupcija vulkana, zemljotres ili vojna dejstva, ali nijedno od navedenog nije moglo da izazove temperaturu na kojoj se tope metal i glinene posude. Eksperimenti sa laboratorijskim pećima pokazali su da je za to potrebno zagrevanje iznad 1.500 stepeni Celzijusa.
U istraživanju je učestvovala velika multidisciplinarna grupa stručnjaka iz Amerike, Kanade i Češke — arheolozi, geolozi, geohemičari, geomorfolozi, mineralozi, paleobotaničari, sedimentolozi, eksperti za svemirski uticaj i lekari.

Autori istraživanja smatraju da je mehanizam havarije bio isti kao kod tunguskog fenomena 1908. godine.

Prema njihovim navodima, vatrena kugla formirala se na visini oko četiri kilometara iznad zemlje, a snaga detonacije je bila hiljadu puta veća od snage atomske bombe u Hirošimi. Gotovo čitavo naselje se našlo u plamenu.
Nakon nekoliko sekundi na njega se obrušio snažan udarni talas koji je uništio sve građevine, a ljude i životinje razneo na komade. Plamen je za otprilike minut stigao do Jerihona, 22 kilometra zapadno od Tal el Hamama. Zidovi grada su se srušili i izgoreo je do temelja.
Kako bi se sklopila slika onoga što se dogodilo bilo je potrebno 15 godina arheološkog rada. Na osnovu njega naučnici su napravili kompjuterski model koji se bazira na parametrima poznatih sudara sa svemirskim telima i nuklearnih eksplozija.
Stručnjaci pretpostavljaju da je katastrofa u Tal el Hamamu poslužila kao osnova za priču o uništenju Sodome i Gomore. Biblija je opisala uništenje gradova u blizini Mrtvog mora na koje su kamenje i vatra padali sa neba, a svi stanovnici izginuli.
Podsećanja radi, tunguska katastrova dogodila se 1908. godine u blizini reke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom delu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tela, za koje se pretpostavlja da je bila kometa.
Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju koja, prema nekim podacima, može da se uporedi sa eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe. Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni talas uništio je šume na površini od 2.000 kvadratnih kilometara.
Eksplozija u Sibiru - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2020
Ruski naučnici otkrili tajnu tunguske eksplozije u Sibiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala