- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

I Šolc i Lašet se nadaju da će biti kancelari Nemačke

© AP Photo / Markus SchreiberNovi lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet
Novi lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Kandidat za mesto kancelara Nemačke od Socijaldemokratske partije Olaf Šolc nazvao je velikim uspehom rezultat svoje partije na izborima za Bundestag. Međutim i kandidat konzervativaca Armin Lašet, iako je razočaran izbornim rezultatom, nada se da njegova partija može biti deo naredne vlade.
Šolc je izjavio da su izbori u Bundestagu pokazali želju građana da se vlast promene i spreman je da postane kancelar. On je naveo da ipak treba sačekati zvanične rezultate izbora.
Lider Hrišćansko-demokratske unije Armin Lašet je, sa druge strane, saopštio u svom izbornom štabu da rezultati izbora još nisu jasni.
"U ovom trenutku nemamo tačne cifre, ali već možemo reći da ne možemo biti zadovoljni", rekao je Lašet.
U svakom slučaju, dodao je on, ishod glasanja stavlja Nemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smernice za naredne godine.
„To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu“, naglasio je on.
Rekao je da je CDU/CSU od svojih glasača dobila glas za vladu koju bi prevodila ta stranka.
„Zbog toga ćemo učiniti sve da formiramo vladu pod vodstvom CDU/CSU, jer Nemačkoj treba koalicija budućnosti, koja bi modernizovala zemlju“, naglasio je on.
Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok nazvala je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima "fantastičnim".
"Imamo mandat za budućnost", rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna "klimatska vlada".
Kako pokazuju rezultati izlaznih anketa, Hrišćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija nemačke imaju po 25 odsto glasova, dok se na trećem mestu nalaze Zeleni sa oko 15 odsto. Na četvrtom mestu je Slobodne demokrate, a peta Alternativa za Nemačku. Cenzus je još prešla Levica.
Izbori u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SVET
Izlazne ankete u Nemačkoj: Vode Socijaldemokrate ispred konzervativaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala