Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Čović: Kurtijeve provokacije — rezultat minulog rada međunarodne zajednice

© Sputnik / Radoje PantovićNebojša Čović
Nebojša Čović - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Izjave prištinskih zvaničnika da iza incidenata u Zubinom Potoku i Zvečanu stoji Srbija su očekivane, imajući u vidu da Aljbin Kurti sa svojim nalogodavcima koji su mu odobrili ovu provokaciju nije razmišljao o posledicama, kaže bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.
Kurti je juče izjavio da su napadi na centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu „akcije koje podstiče Srbija“ i dodao da je preliminarna istraga pokazala da je požar u prostorijama Registracionog centra Zubin Potok podmetnut, iako je opština saopštila da su zastarele instalacije mogući uzrok požara.
Veliki broj pripadnika kosovske policije, uključujući i specijalce ROSU, zauzeo je u noći između 19. i 20. septembra prelaze Jarinje i Brnjak na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i Metohije. U narednim danima došlo je do sukoba Srba i pripadnika ROSU, a Vojska Srbije podigla je borbenu gotovost.

Odvratna Kurtijeva provokacija — minuli rad međunarodne zajednice

Ovo što je Kurti uradio to je jedna gruba, odvratna provokacija i to nasilnička, gde mu leđa čuvaju pojedini međunarodni subjekti, dodaje Čović.
On podseća da je 2011. godine potpisan prvi sporazum o registarskim tablicama koji je produžen do 2016. a taj produžetak je inkorporiran u Briselski sporazum i trebalo je da važi do 14. septembra 2021. godine.
Taj momenat je Kurti obrazlagao jednostrano, u smislu istekao je aneks od pet godina za tablice i onda je to iskoristio da napravi provokaciju kao podlogu da srpska strana nije ispoštovala, navodno, taj aneks vezan za tablice, ali albanska strana nije ispoštovala ZSO.
„Prema tome, Briselski sporazum je onda u tom delu potpuno pao i zato sam ja rekao da Lajčak dolazi da šminka leš Briselskog sporazuma. To je zapravo bio posao međunarodne zajednice i ovo je rezultat njihovog minulog rada“, kaže Čović.
Situacija na terenu sad je dosta komplikovana i kompleksna i očekivano je bilo da će Kurti i njegovi nalogodavci smišljati priče po „starom, ustaljenom sistemu da je Srbija kriva za sve“, pa čak „i za klimatske promene“.

Kad god treba da sprovede sporazum, Priština napravi incident

Reč je o spinovanjima, a tehnologija ponašanja Prištine je kad god dođu do elemenata koje moraju da sprovedu u sporazumu, a tako je od 2001. godine i prvog sporazuma potpisanog sa Hekerupom — naprave incidentnu situaciju, ističe Čović.
A tad se cela međunarodna zajednica okrene ka rešavanju incidentne situacije ne sagledavajući uzroke, a onda iz svega toga slede saopštenja po sistemu molimo obe strane da se uzdrže, što je „nedopustivo i licemerno“.
Mi očigledno pričamo jedni o drugima umesto jedni sa drugima, a da bismo mogli da uđemo u kontekst priče jednih sa drugima, obe strane moraju da se ponašaju korektno, transparentno i otvoreno, što nije pristup Prištine, smatra naš sagovornik.

„Prištini je naum samo kako da Beograd prizna nekakvu nezavisnost Kosova i Metohije i kako da kroz provokacije komplikuje situaciju i da na taj način, uz pomoć određenih međunarodnih faktora, napravi ambijent u kome bi bio stalno prisutan pritisak na Beograd. To i neki naši mediji ne razumeju i tumače situaciju okrivljujući Beograd, što je nedopustivo i jednostavno nije tačno“, ocenjuje Čović.

Kurti — čovek konflikta

Problem je očigledno i u mentalitetu Kurtija, jer on jednostavno nije čovek dijaloga, već konflikta, smatra Čović i podseća da je on čak i u konfliktu sa Tiranom.
Ocenjuje da je očekivano da će Kurti i njegova Vlada nastaviti sa provokacijama i ističe da je problem tablica iskoristio da uvuče ROSU na sever Kosova i Metohije i zauzme „određene interesantne logističke položaje“.
Reč je o još jednom potezu koji nas udaljava od nečega što Priština mora da sprovede, a to je ZSO, koja čak proizilazi i iz Ahtisarijevog plana, naglašava Čović i podseća da je Ahtisari za taj „čuveni“ plan dobio Nobelovu nagradu za mir.

Da li je Lajčak sposoban da radi svoj posao?

„Ako želimo da se situacija reši i stabilizuje, gospodin Lajčak i ostali predstavnici međunarodne zajednice moraju da rade svoj posao profesionalno i nepristrasno, a oni ga ne rade. Ne zaboravite, dva-tri dana pred ovu provokaciju koju je napravila Priština, Lajčak je bio u Prištini. I kad pogledate njegove izjave, to je bilo sve pokriveno hvalospevima. Prosto je neverovatno da on nije znao šta se sprema. Ako stvarno nije znao, a ja mislim da je znao, onda on nije sposoban da radi taj posao.“

Čović smatra da bi trebalo da se prestane sa okrivljivanjem Beograda i Srbije za nešto za šta nisu krivi i da bi sve strane u pregovorima trebalo da se postave profesionalno, jer „dosta je te zlonamernosti prema Beogradu i Srbiji“.

Rešenje — resetovanje na prethodno stanje

Ukoliko su sve strane, uključujući i međunarodnu zajednicu, opredeljene za mir i stabilnost regiona, onda bi trebalo sve resetovati na prvobitno stanje i nastaviti dijalog i razgovore, ističe Čović.

„Problem Kosova i Metohije se prebacuje i na unutrašnju političku scenu Srbije, gde bi trebalo da vlada jedinstvo. Međutim, određeni politički subjekti u centralnoj Srbiji se koriste za dodatnu destabilizaciju situacije u kompletnoj Srbiji“, kaže Čović.

A obično u nestabilnim ili prelaznim situacijama, Priština uz pomoć međunarodnih faktora pravi određene probleme, ističe Čović i podseća na pogrom od 17. marta 2004, koji se desio u vreme kad je „jedna vlada otišla, a druga došla posle dva dana“.
Nebojša Stefanović, Milan Mojsilović, Aleksandar Bocan Harčenko i Aleksandar Zinčenko na sastanku u kasarni u Raškoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Bocan Harčenko: Situacija na Kosovu i Metohiji izaziva veliku zabrinutost
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Vučić poručio šefu NATO: Na delu okupacija severa Kosova i Metohije
Srpski avioni super-galeb - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Srpski „orlovi“ i helikopter Kfora iznad Jarinja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala