Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj: Bezuslovno deeskalirati situaciju na severu Kosova i Metohije

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj pozvao je danas Beograd i Prištinu na bezuslovno deeskaliranje situacije na severu Kosova i Metohije, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.
Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje su neprihvatljive, napomenuo je Borelj u saopštenju i dodao da i dalje pomno prati situaciju na severu KiM.
"Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenja za smirivanje situacije i dogovore se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I Kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji", rekao je Borelj.
On je dodao da je to naglasio u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ove nedelje.
Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, naglasio je Borelj i "snažno" pozvao Prištinu i Beograd da ga koriste.
"Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana", naglasio je on.
Borelj je ponovio da očekuje da će se i Priština i Beograd vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana, naveo je Borelj.
"Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi i jedni i drugi napredovali na svojim evropskim putevima", rekao je on.
Borelj je napomenuo da je u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome zahvaljuje na odličnoj saradnji između KFOR-a i EULEKS-a.
"KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Vučić sa Boreljom: Srbija podržava mir, uprkos ponašanju Prištine

Srbija će nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.
Vučić je sa Boreljom razgovarao telefonom, a visoki predstavnik tom prilikom pozvao je na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu, saopštila je pres služba predsednika.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala