- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki senator: Usmeriti napore protiv pretnji od Rusije i Kine

© AP Photo / Jon ElswickAmerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
Pratite nas
Vašington bi trebalo da se usredsredi na borbu protiv pretnji iz Moskve i Pekinga, uveren je američki senator iz Demokratske partije Kristijan Marfi.
Prema njegovim rečima, nakon rata u Avganistanu, Sjedinjene Američke Države su oslobodile „mnogo novčanih, ljudskih i intelektualnih resursa“. On je pozvao da se usmere na one oblasti suprotstavljanja koje bi mogle da stvore prednost za Belu kuću – Kinu i Rusiju.
U borbi protiv ruske i kineske „pretnje“ posebno je važno ulaganje u razvoj diplomatskih sredstava, a ne vojnih, kao što se to sada dešava, objasnio je Marfi.
„Kada više ljudi radi u američkim vojnim prodavnicama nego što ima diplomata u Stejt departmentu, kada se ispostavi da je Ministarstvo odbrane jedina struktura koja ima dovoljno resursa za operativno raspoređivanje u zoni sukoba, tada dobijamo ono što smo tražili – asimetrični vojni sukob sa zemljama kao što su Kina i Rusija u kojem gubimo“, zaključio je član američkog Senata.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden, govoreći na 76. zasedanju Generalne skupštine UN, najavio kraj ere beskrajnih ratova za SAD. On je naglasio da upotreba vojne sile ne treba da bude prvo, već poslednje sredstvo i da ne bi trebalo da bude odgovor na svaki problem u svetu“. Prema njegovim rečima, Vašington ne teži ka novom Hladnom ratu i podeli sveta na blokove i spreman je da sarađuje sa svakom zemljom za rešavanje postojećih problema.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala