- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neprihvatljiv je bilo kakav rat između nuklearnih sila, čak i nenuklearni

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov u Ujedinjenim nacijama
Lavrov u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Bilo kakav rat, čak i nenuklearni, između nuklearnih sila je neprihvatljiv, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi smo za to da odnosi između država budu na bazi uzajamnog poštovanja kako nikada ne bi prerasli u nuklearni rat. Dobro je što su predsednici Rusije i Amerike potvrdili neprihvatljivost nuklearnog rata, ali mislim da je neprihvatljiv bilo kakav rat između velikih država, nuklearnih država, jer su rizici da on preraste u nuklearni rat - ogromni“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, britanski mediji su ranije objavili da je bivši zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Ša Cukang izjavio da Peking treba da odustane od politike prema kojoj neće prva upotrebiti nuklearno oružje i da treba da pruži otpor novim savezima koje pravi Vašington.
Ša je konkretno mislio na AUKUS, savez Amerike, Australije i Velike Britanije, čime se, po njegovom mišljenju potvrđuje narastajuće vojno prisustvo tih zemalja nedaleko od Kine.
Komentarišući taj savez, Lavrov je istakao da se Rusija neće mešati.
„Povodom tog saveza i podmornica u celini, taj događaj, koji se odigrao ubrzo posle bekstva iz Avganistana, neizbežno pokreće pitanja kod onih koji ulaze u te saveze. I Francuska verovatno razmišlja koliko su pouzdani ti savezi i kako postaju aktuelniji razgovori o strateškoj autonomiji Evrope“, rekao je on.
To su velika pitanja za Zapad i oni moraju da ih rešavaju, rekao je ruski ministar i dodao da Rusija nema nameru da se u to meša.

„Ali, posledice onoga što se tamo događa mogli bismo da osetimo. To može da utiče i na naše odnose sa EU, to može da izazove interesovanje u EU da sa nama ipak sarađuju“, istakao je Lavrov i dodao da se centar svetskog razvoja premešta u Aziju.

Prema njegovoj oceni, savez je napravljen kako bi se pomoglo Australiji na polju obuzdavanja Kine.
Podsetimo, Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.
Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
RUSIJA
Rusija: Formiranje novog trojnog pakta - šok za NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala