- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Formiranje novog trojnog pakta - šok za NATO

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Formiranje partnerstva Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS) u sferi bezbednosti bilo je neočekivano, pre svega, za njihove saveznike iz NATO-a, a ne za potencijalne protivnike, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na jutjub-kanalu "Solovjov lajv".

"Za NATO je to bilo potpuno neočekivano, šok. Nije bilo apsolutno neočekivano za one koje SAD, Australija i Velika Britanija nazivaju svojim protivnicima, protiv kojih nameravaju da se druže, već za saveznike i vojno-političkim blokovima, u koje ulaze SAD i Velika Britanija", rekla je Zaharova.

"Pogledajte šta su uradili sa Francuskom. Oni su je moralno ponizili... Najvažnije je da su SAD pokazale svima, od protivnika do saveznika, da postoje njihovi interesi koji se razvijaju u zavisnosti od trenutne situacije, sve ostalo je drugostepeno i sa svim saveznicima, partnerima, prijateljima će na isti način postupati", dodala je ona.
Po rečima portparolke ruskog MIP-a, situacija oko trojnog partnerstva AUKUS zahteva povećanu pažnju cele političke zajednice i stručnjaka za vojno-strateška pitanja.
Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.
Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Prazna Jelisejska polja u Parizu. Predsednik Francuske Emanuel Makron naložio je stroga ograničenja slobode kretanja u cilju sprečavanja širenja koronavirusne infekcije. - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SVET
Novi potez Francuske zbog pakta Velike Britanije, Amerike i Australije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala