- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na Zejtinliku obeleženo 103 godine od proboja Solunskog fronta

© AFP 2023 / SAKIS MITROLIDISZejtinlik
Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Svečanim polaganjem venaca i odavanjem pošte srpskim vojnicima na vojnom groblju Zejtinlik obeleženo 103. godine proboja Solunskog fronta.
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je državnu komemorativnu svečanost.
Kisić Tepavčević je na Vojnom groblju Zejtinlik razgovarala sa višedecenijskim čuvarom tog groblja Đorđem Mihailovićem, kome je uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom „Zahvalna Srbija“, saopštilo je Ministarstvo rada.
Ona je tom prilikom istakla nemerljiv doprinos Đorđa Mihailovića očuvanju sećanja na proboj Solunskog fronta i na stradale srpske vojnike, koji počivaju na Vojnom groblju Zejtinlik.
„Vaša zemlja vam je beskrajno zahvalna na svemu što činite. Hvala vam što mlade generacije učite i podsećate na veliku žrtvu koju je srpska vojska podnela upravo da bismo mi danas živeli u miru i slobodi“, rekla je Kisić Tepavčević.
U Spomen knjigu, ministarka Kisić Tepavčević je upisala: „Srpski junaci, vaša hrabrost i vaš podvig će Srbija večno da pamti".
Komemorativnoj svečanosti na Vojnom groblju Zejtinlik prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, prenosi Tanjug.
Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Proboj koji je promenio svet: Nema boljeg dana da Srbi slave jedinstvo i slobodu
Vojno groblje Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
„Srbi i Rusi su zajedno“: Zejtinlik, mesto gde počiva 21.000 ratnika iz pet vojski /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala