- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Može Island, ne može Momir Bulatović: Podgorica odbila da nazove ulicu po bivšem predsedniku

© Sputnik / Dejan SimićMomir Bulatović: Teško je ostvariti saradnju i izmaknuti se od dolara, kada je svaki kompjuter svake banke kalibriran na dolar
Momir Bulatović: Teško je ostvariti saradnju i izmaknuti se od dolara, kada je svaki kompjuter svake banke kalibriran na dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Gradske vlasti Podgorice odbile su predlog da glavni grad Crne Gore dobije ulicu Momira Bulatovića. Opravdanje je nađeno u formalnim razlozima, jer „nije dostavljen datum smrti Momira Bulatovića“.
Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova nije dao saglasnost da u dalju proceduru ide predlog da se jedna ulica u Podgorici nazove po Momiru Bulatoviću, nekadašnjem predsedniku Predsedništva, zatim predsedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije, zbog neispunjavanja formalnih uslova.
Momir Bulatović preminuo je 2019. godine, a da bi dobio spomen -obeležje tako da jedna saobraćajnica nosi njegovo ime, mora da prođe 20 godina. Postoji i izuzetak od ovog roka pa prema pravilima po kojima radi i odlučuje Savet, kao radno telo Skupštine glavnog grada, postoji mogućnost da se za one predloge koji ne ispunjavaju zakonski rok, Savet obrati Vladi, a za to je potrebno konsenzus svih članova. Od 12 članova koliko broji Savet, sjednici juče nisu prisustvovali Nikola Rakočević (DPS), Mitar Vuković (Demokrate), Zoran Mikić (URA) i Darko Šuković. Dakle, do konsenzusa nisu ni pokušali da dođu, piše portal „Volim Podgoricu“.
Predsednik Saveta Vladimir Vojinović saopštio je da u predlogu za imenovanje ulice nije dostavljen datum smrti Momira Bulatovića.
„Jasno je o kojoj je ličnosti reč. Svima je poznato da je Bulatović preminuo 2019. godine. U ovom sazivu nijedno lice, nijedan predlog koji se ticao ličnosti nije išao prema Vladi“, rekao je Vojinović.
Članovi Saveta nijesu podržali predlog da se dijelu Ulice kralja Nikole vrati nekadašnji naziv Petra Matovića, narodnog heroja kome je ulica oduzeta 2004. godine. Takođe, nije podržan ni predlog da jedan saobraćajnica u gradu nosi ime Frenki Naklsa, američkog muzičkog producenta, ali da se preimenuje naziv Ulici dr Nika Miljanića.
Član Saveta Husein Ceno Tuzović saopštio je da bi on odmah glasao da se Momiru Bulatoviću odmah da ulica, ali ovaj predlog zakonski ne ispunjava uslove.
„Možemo mi čak i da tražimo mišljenje Vlade jer je kratak period od njegove smrti. Ja sam njega upoznao u najtežem trenutku za onu našu državu. Da je moguće, da su ispunjeni zakonski uslovi, ovoga momenta bih dao svoj glas da mu se dodeli ulica. Sutra može da bude velika reakcija na naš Savet, ali neka bude da mi poštujemo zakon. Mislim da ovoga momenta ni predlog za davanje ulice Momiru Bulatoviću ne možemo dati Vladi jer je kratak period od njegove smrti i mi ni u kom slučaju nemamo šansu da mu damo ulicu. Imamo zakon koji stoji iza nas, ne možemo ga kršiti“, rekao je Tuzović.
Da žali što predlog nema propisanu vremensku distancu naveo je i Ranko Milić, član Saveta.
„Nikad ne bih mogao da podignem ruku protiv ovog predloga. Momir Bulatović je bio tolika veličina. Njegova lična tragedija koja je ogromna, njegova inteligencija zaslužuje nešto više od poprečnih malih ulica“, naveo je Milić.
Odbornik Demokrata Radojica Ivanović saopštio je da su svi znaju ko je Momir Bulatović, te koliki je doprinos dao za politiku.
„Bez obzira gde je kasnije ko pripadao, svi su cenili Momira Bulatovića. Žao mi je što ovaj predlog ne može u ovom trenutku proći jer bih glasao za njega“, rekao je Ivanović.
Predlog je inače, Savetu stigao od Andrije Mandića, predsednika Nove srpske demokratije i Emila Labudovića, direktora Srpske kuće.
Savet je dao saglasnost da u dalju proceduru ide predlog da most na Jugozapadnoj obilaznici nosi ime „Luča“. Data je saglasnost da u dalju proceduru idu predlozi da Podgorica dobije Islandsku, ulice Diane Budisavljević, Rista Božovića i devet sinova, Stojana Nikića.
Momir Bulatović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
REGION
Istočna Hercegovina hoće da se oduži Momiru Bulatoviću spomenikom
Momir Bulatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Poruka NATO avionima: „Gađajte i nas, nijesmo gubavi!“
Momir Bulatović: Teško je ostvariti saradnju i izmaknuti se od dolara, kada je svaki kompjuter svake banke kalibriran na dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2020
„Za Crnu Goru ne brinite, ona je samo trenutno u krizi“ - reči Momira Bulatovića aktuelne na mrežama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala