- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Američka ideja o „samitu za demokratiju“ je inicijativa sasvim u duhu Hladnog rata koja vodi ka novom Krstaškom ratu i podeli društva na „naše“ i „njihove“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima 76. Generalne skupštine UN.
Komentarišući inicijativu, Lavrov je rekao da će Vašington svakako određivati učesnike , prisvajajući sebi pravo da određuje i stepen usaglašenosti neke zemlje s demokratskim standardima.
Podsetimo, Bela kuća je 11. avgusta objavila da će američki predsednik Džozef Bajden sazvati „Samit za demokratiju“ 9. i 10. decembra koji će se održati putem video-konferencije. Na predstojećem samitu očekuje se razmatranje tri osnovne teme: zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.

O dijalogu sa Amerikom

Rusija je uverena da je, uz dobru volju za dijalog sa SAD o strateškoj stabilnosti, postizanje uzajamno prihvatljivih rešenja sasvim realno, ističe Lavrov.
„Velika očekivanja povezana su i sa perspektivama rusko-američkog dijaloga o budućoj kontroli naoružanja o čijem je početku postignut dogovor na samitu u Ženevi. Uz dobru volju postizanje uzajamno prihvatljivih rešenja je sasvim realno“, rekao je on.
Dodao je i da je čitav svet ohrabren saglasnošću nove američke administracije s ruskim predlogom da se produži Sporazum START 3 bez bilo kakvog uslovljavanja.
Ogroman značaj imalo je i to što su predsednici dve zemlje potvrdili privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da takav rat nikad ne sme da bude pokrenut.

Militarizacija interneta

Lavrov je rekao i da jedan od novih izazova sa kojima se suočava svet – namera pojedinih država da militarizuju internet, kao i da pokrenu trku u sajber naoružanju.
„Rusija se zalaže za to da se u UN usaglase načini osiguranja međunarodne informacione bezbednosti. Pri tome kriterijum ne smeju biti nečija ‘specijalna pravila’ već univerzalni sporazumi koji omogućavaju da se transparentno i na bazi činjenica razmotre bilo koja problematična pitanja“, ukazao je Lavrov.

„Epopeja“ AUKUS

On se u govoru osvrnuo i na „epopeju“ sa isporukama američkih podmornica u Australiju ističući da se ta situacija može okarakterisati kao reakcija na stremljenje EU ka većoj autonomiji nakon užurbanog odlaska snaga NATO i SAD iz Avganistana.

„Uvođenje ‘poretka zasnovanog na pravilima’ umesto striktnog poštovanja međunarodnog prava nosi sa sobom rizik od opasnih recidiva blokovske politike, stvaranja linija podela između grupe zapadnih zemalja i drugih država. Poslednji događaji su pokazali da voluntaristička pravila mogu da se primenjuju i unutar zapadnog kruga ako tamo neko postane suviše samostalan “, ocenio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala