- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ o optužbama: Isporuke gasa na evropsko tržište su na istorijskom maksimumu

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Optužbe na račun kompanije „Gasprom“ o smanjenim isporukama gasa na evropsko tržište su apsurdne, rekao je načelnik uprave za strukturiranje ugovora i određivanje cena „Gasprom eksporta“ Sergej Komlev.

„Isporuke gasa dostigle su istorijske maksimume, a glavni rast ostvaren je zahvaljujući najvažnijim kupcima. Ti podaci pokazuju apsurdnost optužbi na račun 'Gasproma' o smanjenim isporukama“, piše Komlev u članku za korporativne novine „Gasproma“.

On je podsetio da je od početka godine do kraja jula, prema preliminarnim podacima, „Gasprom“ proizveo 298,2 milijardi kubnih metara gasa, što je za 18,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Pritom, kompanija je za taj isti period povećala izvoz gasa za 23,2 odsto, a isporuke u zemlje izvan ZND povećane su na 115,3 milijardi kubnih metara.
Podsetimo, ove sedmice je američki Stejt department saopštio da je „zabrinjavajuće“ to što „Gasprom“ odbija da rezerviše dodatne količine gasa za tranzit preko Ukrajine za oktobar i zahtevao je da se povećaju isporuke.
Ruska kompanija je više puta isticala da izvršavaju sve obaveze u skladu sa aktuelnim ugovorima.
U poslednje vreme cena gasa je dostigla rekordne pokazatelje: 15. septembra hiljadu kubnih metara gasa prema indeksu holandske berze TTF premašila je 960 dolara. Trenutno je cena oko 840 dolara.
Polaganje poslednje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
RUSIJA
Spekulanti i Ukrajina dižu tenzije pričom o nestašicama i poskupljenju gasa zbog „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala