- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kuzmanović za Sputnjik: ABA je pravila velike gafove, doći će do još većeg urušavanja lige

© SputnikKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Vladimir Kuzmanović, bivši srpski košarkaš, pričao je za Sputnjik o promeni sistema takmičenja u regionalnom košarkaškom prvenstvu – ABA ligi.
Čelnici ABA lige u ponedeljak u kasnim večernjim satima saopštili su da se menja sistem takmičenja, te da će samo prvi i drugi na kraju ligaškog dela imati zagarantovan plasman u polufinale, dok će timovi od trećeg do šestog mesta igrati za preostala dva mesta.
Kuzmanović za Sputnjik kaže da podržava promene u regionalnom takmičenju, ali i da ne zna nijednu ligu na svetu koja ima ovakav format.
„Pozdravljam promene koje imaju smisla, a ovo je jedinstven sistem takmičenja. Nisam čuo da neko igra ovako i verovatno se išlo u ka unapređenju kvaliteta, neizvesnosti... Međutim, mene u suštini zanima vest koja se odnosi na poslednji rok za dovođenje košarkaša. To mogu da budu drugačiji sastavi nego s početka sezona i to je nešto što u moje vreme nije bilo moguće. Zato mi uvek bode oči to što neka ekipa ne završi sezonu sa istih 12 košarkaša, nego se promeni 5-6 ili više igrača. To ostavlja mogućnost za kalkulacije pred završne momente. Ne znam kako to prati jedno drugo“, rekao je Kuzmanović za Sputnjik.
Bivši košarkaš, između ostalog Zvezde i Budućnosti, nije želeo mnogo da komentariše format.
„Logično je da prve dve ekipe budu favorizovane, ako je moguće da se tako kaže. Da to što su uradile u regularnom delu sezone valorizuju kroz plej-of. Ali ne vidim veliku razliku između sistema takmičenja koji je postojao, osim što se ekipama sa petog i šestog mesta daje šansa da naprave iznenađenje“, rekao je Kuzmanović.
© Foto : Skrinšot / Jutjub / KK Crvena zvezda Bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović
Bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović
„Nemam još nikakav stav, videćemo kakav će epilog biti i koliko će to doprineti. Ne mislim da je prošlogodišnja ABA liga bila manje neizvesna, naprotiv, bila je jedna od najneizvesnijih i kažem – ovo je neočekivani format jer nisam video da postoji nešto slično, pa nemam dodatnih komentara na to“, dodao je.
Prvi ljudi regionalne košarke čekali su poslednji trenutak da saopšte promenu formata, što je još jedna potvrda slabe organizacije.
„Sve je ad hok. Stalno postavljamo stvari, ja mislim, kontra. Stalno mislimo, a kada to kažem mislim na klubove regiona, da je Evroliga protiv, verovatno misle da se Đordi Bertomeu probudi, padne mu nešto na pamet, pa hoće da diskvalifikuje nekoga iz Jadranske lige“.

„Prosto nije tako, hiljadu mogućnosti je bilo i ne treba da idemo mnogo prošlost kako bismo videli da je Jadranska liga imala dva ili tri predstavnika. Ali, činjenica je da se ABA popunjavala kako se popunjavala, uvek je odustajao jedan klub, bili su Bugari, pa je odustao i slovenački tim. To su gafovi koje ozbiljna liga ne mora da toleriše i mislim da je bilo na ljudima iz ABA liga da te stvari dovedu u red, kako bi liga bila apsolutni partner Evroligi. Mnoge lige su to uradile, pa su sada Nemci ispred srpskih klubova, iako je to bilo nezamislivo do pre nekoliko godina“.

Kuzmanović kaže da ne treba tražiti krivca u drugome, već u organizaciji koja je imala šansu u prošlosti da povuče dobre poteze.
„U suprotnom svake godine da gledamo nove dogovore, nove ideje, nove predloge“, kaže bivši reprezentativac.
Evroliga teži da se potpuno zatvori, da oformi ligu u kojoj će svi klubovi imati zagarantovana mesta, što brine Kuzmanovića jer je pitanje da li će klubovi iz ABA lige biti u tom društvu.
„Mislim da smo propustili sve šanse da kao regionalna liga uđemo u krug liga koje imaju kvalifikante za Evroligu i Evrokup. Ovako će to ići na drugačijim osnovama. Hajde da vidimo šta će biti, od sledeće sezone neke ekipe će zauzeti svoje pozicije u Evroligi i Evrokupu, i biti garantovani učesnici bez obzira na plasman. To će dovesti do još većeg urušavanja ABA lige i biće pitanja zašto ulagati toliko novac da bi bili prvaci nečega što ne možete valorizovati na drugi način“, zaključio je Kuzmanović.
© Foto : Skrinšot / Jutjub / MondoBivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović
Bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović
Nova sezona ABA lige kreće 24. septembra, i Srbija će imati pet predstavnika – Crvenu zvezdu, Partizan, FMP, Megu i Borac.
Ukoliko se ABA liga još više uruši, Kuzmanović je za to da se Srbija okrene srpskoj košarci, ali...
„To je sada večna rasprava. Po tom pitanju sam konzervativan, govorili su mi prijatelji da više volim da gledam Sloga Kraljevo – Borac Čačak, nego da gledam neku regionalnu ligu. Iz mog ugla, igranja utakmica u tim gradovima, zaista bi mi bilo drago kada bi se klubovi vratili na neki nivo kvaliteta koji su imali“, kaže Kuzmanović i dodaje:
„Oduvek sam govorio da Srbija apsolutno uvek može da formira svoju ligu, tu je najveći kvalitet, najveće tržište, pitanje je kako bi izgledale slovenačka, hrvatska liga, da ne govorim o ostalim. Ali, svi smo gledali da Jadranska liga može da bude dobitak za sve, ispostavilo se da nije“.
Kuzmanović smatra da je ABA 2 liga trebalo da se ugleda na nekadašnju ligu.
Košarkaš Partizana Novica Veličković - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SPORT
Novica kapiten se oprašta: Za mene je Partizan način života
„Moje večito pitanje je, koje unazad postavljam, za ljude koji poznaju košarku, dok smo još bili kao Savezna republika i kada su postojale dve lige, Prva B istok i Prva B zapad, zašto nikada ABA 2 liga nije napravljena na taj način?“, pitao je Kuzmanović i nastavio u dahu:
„Da se podeli na vrlo prostu deobu, da bude četiri slovenačka, četiri hrvatska i četiri bosanska kluba, a da to ovde urade Srbi sa sedam, Crnogorci sa tri i Makedonci sa dve ekipe. Da bude 12/12, onda bi imalo smisla da neko iz tih liga ide gore, tako bi se podizali šampionati. Nikada nisam dobio odgovor zašto se to nije organizovalo“.
Kuzmanović ističe da je verovatno kasno da se ABA liga i srpska klupska košarka vrate na staze stare slave.
„Stalno se poredimo sa nekim zemljama i kako napreduju, a mi smo bili ti koji su na tronu. Mi smo bili koji smo imali najjaču ligu posle španske u Evropi, jer su oni imali uvek dva Amerikanca, ali smo im parirali u svakom segmentu. Niko nam nije to oduzeo, niko nam nije kriv, sami smo vukli loše poteze, a da li ćemo uspeti da se spasimo, videćemo“, zaključio je Kuzmanović.
ABA liga, prvo kolo:
Petak:
Mornar - Cibona 18
Crvena zvezda - Split 20
Subota:
Igokea - Borac Čačak 17
Cedevita Olimpija - Krka 21
Nedelja:
Mega - Studentski centar 12
Budućnost - FMP 19
Ponedeljak:
Zadar - Partizan 18
Zvanično: Kokoškov više nije selektor Srbije
Duel Đorđevića i Obradovića – Fener ubedljiv protiv Partizana
Mitrović uz zvuk sirene – Zvezda posle velikog preokreta osvojila Magenta kup!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala