- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska počela izgradnju fabrike za proizvodnju „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Mađarska je počela izgradnju fabrike za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), čiji se završetak očekuje u jesen 2022. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
On je primetio i da Mađarska ne bi mogla da sprovede toliko brzu kampanju vakcinacije, da nije dobila rusku vakcinu.

„Ruska vakcina se pokazala kao jako dobar preparat posebno ako pogledate na broj zaraženih nakon vakcinacije. Nivo zaštite je izuzetno visok, ruska vakcina radi veoma dobro“, kazao je on.

Inače, Mađarska je prva zemlja EU koja je odlučila da nabavi rusku vakcinu i pre nego što je odobri Evropska agencija za lekove. Primer Mađarske je potom sledila i Slovačka, a i druge zemlje Unije iskazale su zainteresovanost da kupe rusku vakcinu.
Pored ruske i kineske vakcine u Mađarskoj se primenjuju i vakcine odobrene na nivou EU.
Podsetimo, Sijarto je još u avgustu najavio da Mađarska namerava da od naredne godine proizvodi rusku vakcinu „Sputnjik Ve“.
Vakcina „Sputnjik Ve“, koju je napravio Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala