- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Isplivali novi detalji Mesijevog ugovora, da li je prekršen finansijski fer-plej?

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaOd njega se najviše očekuje i od njega najviše i zavisi - Leo Mesi
Od njega se najviše očekuje i od njega najviše i zavisi - Leo Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Nakon što su objavljeni novi detalji ugovora Lionela Mesija sa Pari Sen Žermenom, javnost je posummljala da je francuski klub prekršio finansisjki fer plej.
Transfer Lea Mesija u Pari Sen Žermen izazvao je burne reakcije kako zbog njegovog dugog staža u Barseloni tako i zbog velikih ugovora koje je francuski klub napravio tokom prelaznog roka.
Isplivali su novi detalji prema kojima Argentinac zarađuje 110.000.000 evra neto ukoliko ostane u klubu naredne tri sezone koliko je i ugovoreno.
Iako je najpre otkriveno da će zarada biti 30.000.000 evra po sezoni, „L' Ekip“ je objavio da će tokom druge i treće sezone Mesi dobiti po još 10.000.000 kao bonus za lojalnost.
Takođe, novi detalj koji je otkriven je i da će Argentinac imati prihod od milion evra u klupskoj kriptovaluti, što je možda i najneobičniji deo ugovora.
Nakon veoma uspešnog prelaznog roka u PSŽ su pored Mesija pristigli i Đanluiđi Donaruma, talentovani italijanski golman i Serhio Ramos, slavni Španac koji je stigao iz Real Madrid .
Takođe u tim su došli i Žoržinjo Vajnaldum, Holanđanin, sjajni desni bek Ašraf Hakimi i Danilo Pereira, Brazilac.
Zbog tih transfera ljut je bio Harbert Hajner, predsednik Bajerna iz Minhena koji je upozorio na to da Pari Sen Žermen potencijalno krši finansijski fer plej.
Ne želim da ih ishitreno osudim, ali nije mi jasno. Da, nisu platili odštete za igrače, ali dali su im ogromne plate. Kad čujem da Mesi zarađuje 40 miliona evra godišnje, pa to je 80 miliona bruto! A tu su Hakimi, Ramos, Donaruma, ogroman je to novac kad se zbroji“, objasnio je Hajner.
Sa druge strane predsednik francuskog kluba, Naser Al- Kelaifi, oštro je demantovao tvrdnje da je UEFA tom klubu dopustila da krši finansijski fer-plej.
Nije tačno da nam je UEFA progledala kroz prste. Naša stručna ekipa pre svakog posla detaljno proveri šta možemo. Poštujemo finansijski fer-plej. Ako dobro pogledate, najbolje igrače smo doveli bez odštete. Imali smo sjajan prelazni rok i uvek poštovali pravila“, rekao je Al-Kelaifi.
Finansijski fer-plej UEFA je uvela pre tačno deset godina kako bi se smanjio jaz između velikih i manjih klubova.
UEFA je tražila način da ograniči trošenje enormnih sumi bogatih klubova, međutim deceniju kasnije pojavila se informacija kako će se to pravilo ukinuti.
Odluka o ukidanju finansijskog fer-pleja još uvek nije doneta, a nakon što su isplivali novi detalji Mesijevog ugovora polemika o novcu Pari Sen Žermena će se bez dileme nastaviti.
Ono što je zanimljivo je to da se i tako skupoceni tim muči na početku sezone. Leo Mesi na utakmici protiv Briža nije proveo svih 90 minuta pa je tako već viđeno nezadovoljstvo.
Leo Mesi na debiju za PSŽ protiv Remsa - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SPORT
Problemi u raju: Mesi odbio da pruži ruku Poketinu: „Hteo sam da ga zaštitim“ /video/
Da li će novac kupiti sreću ostaje da vidimo u nastavku sezone.
Leo Mesi na debiju za PSŽ protiv Remsa - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SPORT
Problemi u raju: Mesi odbio da pruži ruku Poketinu: „Hteo sam da ga zaštitim“ /video/
Mark Nobl - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SPORT
Uništio je jedan klub, sada je uništio i legendu i jedinu pravu zvezdu tima /video/
Detalj sa večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
SPORT
Lepi golovi, šanse, varnice i sudija Simović – Partizan i Zvezda podelili bodove u Humskoj! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala