- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kosačov: Američke sankcije su porez na suverenitet

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su pretvorile sankcije ne samo u ekonomsko oružje, nego i „porez“ na suverenitet, rekao je zamenik predsednika Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt vojnog budžeta za narednu fiskalnu godinu. Za nas je značajan, jer sadrži još jedan set mera ekonomske ucene, što i jesu takve jednostrane sankcije protiv Rusije“, napisao je ruski senator na Fejsbuku.
Kako je istakao, nameće se nekoliko zaključaka, između ostalog i taj da su sankcije oružje, jer se primenjuju u okviru odbrambenog budžeta.
„Korišćenje ekonomskih prednosti SAD u vojne svrhe, konkretno uticaj na svetske finansije, kao što je bio slučaj sa uvođenjem zabrane Amerikancima da posluju sa ruskim državnim obveznicama na sekundarnom tržištu hartija od vrednosti, što bi trebalo da nanese ekonomsku štetu Rusiji kao državi, a ne konkretnim zvaničnicima“, istakao je Kosačov.
Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo uzeti u obzir u svetlu optužbi na račun Rusije povodom toga da navodno koristi svoje prednosti sa gasom protiv Evrope.
Pored toga, sankcije su danas konačno postale „porez na suverenitet“, smatra senator.
„To je, u suštini, cena za mogućnost vođenja nezavisne politike. Njihova glavna funkcija nije kažnjavanje zemlje kojoj priređuju 'javno bičevanje', nego zastrašivanje onih koji se kolebaju: razmišljate o tome kako da se ponašate u nekoj situaciji, kako da glasate u UN ili od koga da kupite oružje, na primer? Ovo vam je cena slobode, pogledajte primer Rusije“, napisao je senator.
Kako je ocenio, uključivanje visokog rukovodstva države, uključujući premijera i ministre, na sankcioni spisak je „diplomatska nevaspitanost“, posebno u pozadini bojažljivih pokušaja da se započnu pregovori o čitavom nizu problema koji objektivno pogađaju sve zemlje.
„To izgleda kao očigledna besmislica: samo što je američki lider pozvao zemlje iz sveta da 'rade jedne s drugima više nego ikad' na rešavanju ključnih problema, i pre svega na okončanju pandemije virusa korona“, podsetio je on.
Istovremeno, američko rukovodstvo predlaže da se „na personalne sankcione spiskove uključi ministra zdravlja zemlje koja je prva napravila vakcinu protiv virusa korona“, ističe Kosačov.
Ranije je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije. Za dokument je glasalo 316 kongresmena, dok je protiv bilo 113.
Odbor za regulative Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je nacrt zakona kojim se preporučuje uvođenje sankcija protiv 35 ruskih zvaničnika, biznismena i novinara koji su, prema proceni Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
RUSIJA
Moskva o najavi novih antiruskih sankcija: Americi fale kadrovi sa svešću o ruskoj realnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala