- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika usvojila vojni budžet vredan 780 milijardi dolara: Uključuje i novi set sankcija Rusiji

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije. Za dokument je glasalo 316 kongresmena, dok je protiv bilo 113.
Autor amandmana je republikanac Majkl Makol.

Inicijativa predviđa da američki predsednik najkasnije 15 dana nakon stupanja zakona na snagu mora uvesti sankcije organizacijama i licima „odgovornim za planiranje, izgradnju i korišćenje“ gasovoda „Severni tok 2“. To znači i zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju sa licima i kompanijama sa sankcionog spiska.

Ograničavajuće mere takođe predviđaju zabranu ulaska na teritoriju SAD, zabranu izdavanja viza i poništavanje aktuelnih viza licima povezanim sa projektom.
Pored toga, u okviru vojnog budžeta usvojena je inicijativa koja obavezuje ministra odbrane i američkog državnog sekretara da podnesu kongresmenima izveštaj o „finansijskoj koristi“ koju će Rusija navodno imati zahvaljujući pokretanju gasovoda, a takođe analizom „bezbednosnih rizika“ za Ukrajinu, evropske saveznike i NATO, povezane sa završetkom izgradnje „Severnog toka 2“.

Dokument takođe uključuje amandmane o proširenju ograničenja protiv suverenog duga Rusije i mogućnost uvođenja personalnih sankcija protiv niza ruskih zvaničnika.

Vojni budžet trebalo bi da razmotri Senat, nakon čega se šalje na potpisivanje američkom predsedniku. Nakon toga zakon stupa na snagu. Ceo taj proces bi trebalo da traje do jeseni, početka zime.
Odbor za regulative Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je ranije nacrt zakona kojim se preporučuje uvođenje sankcija protiv 35 ruskih zvaničnika, biznismena i novinara koji su, prema proceni Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.
Na udaru su se našli, između ostalih, glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan, premijer Mihail Mišustin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
RUSIJA
Moskva o najavi novih antiruskih sankcija: Americi fale kadrovi sa svešću o ruskoj realnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala