Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Advokati u Srbiji u štrajku

© Sputnik / Lola ĐorđevićPalata pravde,
Palata pravde, - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Advokati u Srbiji će u svim predmetima bez izuzetka stupiti danas u jednodnevni štrajk zbog spornih stavova Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa sa troškovima obrade bankarskih kredita i naplate premije osiguranja.
Naime, Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odlučio je da se danas organizuje jednodnevna obustava rada, tako da advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, bez izuzetka – što se odnosi na sve postupke, uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci AKS dostavljenoj medijima.
„U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navodi se u odluci i dodaje da Komora treba da putem medija obavestiti građane o obustavi rada i posledicama, „uz informaciju da jedinog krivca za obustavu mogu naći u Vrhovnom kasacionom sudu“.
U obrazloženju odluke se podseća da je taj sud 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja usvojio Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premija osiguranja, kao obaveze korisnika, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).
Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje ovim stavovima kojima se, kako smatraju, na direktan način „narušava pravna sigurnost građana Srbije i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova“, te se uvode rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.
AKS smatra da je doneti pravni stav da je pravno valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom nespornom praksom svih sudova u Srbiji uključujući i VKS, te da bi primena ovakvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.
Takođe je mišljenja da dopuna stava Građanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova, dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana.
„Ovakvim postupanjem najviša sudska instanca u Srbiji stavila se na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći i izražava svoju sumnju u nezavisno postupanje VKS u konkretnom slučaju“, navodi se u obrazloženju odluke AKS.
Novčanice složene u novčaniku - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
EKONOMIJA
Advokati: Ako se primeni stav Vrhovnog kasacionog suda građani će morati da plate 90 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala