- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Želja za više vlasti? Šta se krije iza povlačenja Haftara sa čela libijske vojske

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKomandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar
Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Ostavka Halife Haftara sa mesta komandanta Libijske nacionalne armije (LNA) daće mu mogućnost da učestvuje u predsedničkim izborima planiranim za decembar, rekao je listu „Vzgljad“ ekspert Kiril Semjonov.
Haftar je na mesto generala Libijske nacionalne armije postavio general-pukovnika Abdela Razaka el Nazurija.

„Svi koji pretenduju na mesto predsednika države moraju da podnesu ostavku na državne i vojne pozicije tri meseca pre izbora. Izbori su planirani za 24. decembar i Haftar sada može u njima učestvovati. Samim tim on i ne odlazi sa političke scene“, smatra ekspert Ruskog saveta za međunarodne odnose Kiril Semjonov.

Uslov da kandidati, koji pretenduju na mesto predsednika, ne smeju biti na državnim i vojnim pozicijama nedavno je usvojio parlament, i to bez odobrenja Višeg saveta Libije i drugih državnih struktura koje imaju „svoje viđenje o ovom pitanju“, naveo je ekspert.

„Haftar za sada nije objavio da želi da se kandiduje na izborima, ali njegova ostavka govori sama za sebe. U slučaju da ne pobedi na izborima on će se verovatno vratiti na dužnost generala LNA. Pritom, Haftar de fakto i sada ostaje komandant LNA s obzirom da general koga je naznačio nema nikakvu političku težinu“, naveo je sagovornik.

Što se tiče izbora, oni, upozorava Semjonov, mogu se završiti pokretanjem novog rata u zemlji. Protiv amandmana na izborno zakonodavstvo koje je usvojio parlament su vlada i druge tek formirane institucije, a koje „mogu sprovesti izbore po sopstvenom sistemu“.

„Situacija u Libiji postaje sve napetija jer je parlament izneo na glasanje nepoverenje vladi Nacionalnog jedinstva. sa tačke gledišta Ustava, ovo glasanje nema nikakvu pravnu snagu, jer nije bilo kvoruma - nije bilo prisutno 120 glasova od 200 poslanika. Na zasedanju je prisustvovalo više od 113 zakonodavaca. Jedna neustavna odluka povlači za sobom drugu, one se gomilaju, što ne preti samo izborima nego i novim fazama rata, kako je bilo 2014. godine. Tada je Ustavni sud priznao nelegitimnim rezultate predsedničkih izbora, pritom, svi ostali političari su priznali izbore“, podsetio je ekspert.

Ranije je komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar naložio general-pukovniku Abdel Razaku el Nazuru da dužnost komandanta LNA vrši u naredna tri meseca. Haftar nije naveo da želi da se podigne na višoj lestvici u državi, mada je u maju na paradi u Bengaziju saopštio da je LNA spremna da bez oklevanja ponovo krene u borbu u slučaju da ne bude postignuto političko rešenje.
Državu će do izbora voditi prelazna vlada na čelu sa premijerom Abdul Hamidom Muhamedom Dbeibehom. U martu je parlament Libije izglasao novi sastav Vlade nacionalnog jedinstva čije su lidere izabrali delegati suprotstavljenih strana.
Libijski general Halifa Haftar i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
SVET
Sputnjik saznaje: Legendarni general se povlači sa čela libijske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala