- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sputnjik saznaje: Legendarni general se povlači sa čela libijske vojske

© AP Photo / Ministarstvo spoljnih poslova RusijeLibijski general Halifa Haftar i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Moskvi
Libijski general Halifa Haftar i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar naložio je general-pukovniku Abdel Razaku el Nazuru da dužnost komandanta LNA vrši u naredna tri meseca, navodi se u tekstu ukaza u koji je Sputnjik imao uvid.
"General-pukovnik Abdel Razak el Nazuri imenuje se za vršioca dužnosti komandanta… za period od tri meseca, počevši od 23.09.2021 do 24.12.2021", navodi se u tekstu.
Podsetimo, u Libiji su za 24. decembar zakazani izbori na svim nivoima. Halifa Haftar za sada nije objavio da će se kandidovati za predsednika republike, mada ima naznaka da to može biti razlog njegovog povlačenja.

Misteriozni general

General Halifa Haftar je imao burnu prošlost. Pomogao je u dolasku Muamera el Gadafija na čelo države 1969. godine, školovao se u Moskvi (navodno govori ruski jezik), a zatim je jedno vreme bio miljenik predsednika Libije. Nakon što je optužen za neuspeh u ratu protiv Čada, odlazi u Ameriku. Tamo je proveo 20 godina. Mnogi smatraju da je tada i počeo da sarađuje sa CIA.
Međutim, svrgavanjem Gadafija on se vraća u zemlju, gde, okupivši bivše Gadafijeve vojnike i uz pomoć Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, započinje rat protiv radikalnih islamista.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala