- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija će ove godine izvesti oko 3,1 milion tona kukuruza

© TanjugKukuruz
Kukuruz - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Prinosi kukuruza u ovoj sezoni kretaće se od 6 do 7 tona po hektaru, što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno ocenio kao zadovoljavajuće. On je rekao da je suša uzela danak, te da je umanjenje prinosa neminovno, ali da agrar neće biti u minusu. Naglasio je da možemo očekivati proizvodne rezultate na nivou desetogodišnjeg proseka.
Tačni podaci o ukupnom rodu biće poznati tek u oktobru jer berba kukuruza u Srbiji još nije završena i ove godine kasni. Procenjuje se da smo tek na polovini žetve. Očekuje se da će biti za 20 do 23 procenta manje ove žitarice nego u 2020.
Iz Savetodavne poljoprivredno-stručne službe u Prokuplju nedavno su izjavili za „Južne vesti” da će berba kukuruza u Topličkom okrugu potrajati do druge polovine oktobra, jer vreme sazrevanja klasa zavisi kako od nadmorske visine na kojoj je posejan, tako i od hibridnih sorti od kojih neke ranije a neke kasnije sazrevaju.
Nedimović je rekao da je kukuruz 2020. u berbi bio 14-15 dinara po kilogramu, a da je sada 25-26 dinara.
„Ljudi su izuzetno zadovoljni i zaradiće mnogo novca ove godine. Zamislite koliko bi bilo para da je rod bio veći“, naglasio je on za RTS, a prenosi Tanjug.
Da li ovako razmišljaju i ratari i hoće li, prema onome što se sada spekuliše, većina njih već u samom startu prodati količine kukuruza koje imaju, za razliku od prošle godine kada su dugo čekali bolju cenu?
Sunčica Savović, direktorka udruženja „Žita Srbije” navodi da ovo zavisi od likvidnosti proizvođača, od toga koliko kultura proizvode, da li uzimaju zemlju u najam, koliko su se istrošili i koliko imaju prostora za skladištenje.
S obzirom na nepredvidivo kretanje cena i to da su one više nego na međunarodnom, kao i činjenicu da robe nema na tržištu, pre bi se moglo zaključiti da će ratari ipak čekati bolje prilike. Novi rod se tek skida sa njiva, neki imaju ugovorenu proizvodnju s izvoznicima, a što se tiče našeg izvoza već su potpisani ugovori za oko 300.000 tona.
Kada je reč o ukupnom izvozu kukuruza, precizni podaci biće poznati za desetak dana, kada se završava ekonomska godina.
„Možemo ipak da kažemo da će biti izvezeno oko 3,1 milion tona, što je nešto više nego 2020“, napominje naša sagovornica. Prošle godine prosečan prinos kukuruza u Srbiji bio je 8,1 tonu po hektaru, a ukupan rod 8,1 milion tona, što je bio dobar rezultat ali ne i rekordan ostvaren dve godine ranije.
Pojedini stručnjaci, međutim, očekuju da će zbog izrazite suše rod biti znatno manji. Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević rekao je za Betu da će rod kukuruza ove godine biti minimum 40 odsto manji u odnosu na prosečan, a i 50 procenata manji u odnosu na prošlogodišnji kada je bio rekordan.
On je dodao da ima njiva gde nema šta da se obere i gde je šteta 100 odsto, jer su čak i stabljike spržene visokim temperaturama.
Rukovodilac marketinga u Institutu za kukuruz „Zemun Polje” Života Jovanović takođe se slaže s ovom procenom.
„Mnogi krajevi Srbije su ovog leta bili zahvaćeni sušom još od 15. juna i osim slabog prinosa ima problema i sa kvalitetom, slaba je ozrnjenost klipa i uz to ono je „plitko”, izjavio je Jovanović za tu agenciju i dodao da bi prosečan prinos mogao da bude od 4,5 do pet tona po hektaru.
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
EKONOMIJA
Dokle ćemo da izvozimo sirovine a uvozimo gotove proizvode
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala