Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako Beograd da odgovori na lukavi predlog Brisela povodom krize na Kosovu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Zvaničnici Beograda bi mogli da se pojave fizički na pregovorima na koje Brisel poziva posle nastale krize na Severu Kosova, ali ne moraju da pregovaraju ni o čemu dok se naši zahtevi ne ispune. Naš odlazak bi potvrdio da smo spremni za pregovore i da poštujemo dogovore.
Ovo je mišljenje Stevice Deđanskog, direktora Centra za razvoj međunarodne saradnje, povodom poziva šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na novu rundu pregovora.
Oni bi da zakažu sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera takozvanog Kosova Aljbina Kurtija, u cilju hitnih spuštanja tenzija na Severu KiM.

Otići, ali ne razgovarati dok se uslovi ne ispune

Kakve posledice može da ima Beograd ako ne ode u Brisel na pregovore dok se ne povuku kosovske snage sa Severa? I kakvu poruku Brisel šalje kad je odmah pozvao dve strane na pregovore, iako je Vučić rekao da nema dijaloga dok se ne povuku kosovske snage sa snage sa Severa?
Deđanski kaže da predstavnici Beograda treba da odu u Brisel, bez obzira na situaciju:

„Možemo da odemo, ali pošto nemaju agendu o čemu će se razgovarati, ne moramo ni da razgovaramo, jer oni misle da nas ovim pozivom privole da prihvatimo faktičko stanje, a mi to nećemo. Dakle, nećemo imati o čemu da pričamo“, kaže Deđanski.

Deđanski kaže da ukoliko se Priština tamo ne bi pojavila, učinila bi nam veliku uslugu pored svega, jer bi se onda jasno videlo ko je taj ko nije za pregovore. A ako mi ne odemo, sva krivica može da se svali na nas, što je nekima i cilj.

Pokušaj EU da sa sebe skine teret garanta sporazuma

„Beograd je vrlo konkretno poručio EU da mi nismo prekršili nijedan deo Briselskog sporazuma čiji je EU garant i da nećemo prihvatiti ništa što nije u skladu sa tim sporazumom. To je naš stav, ali uvek treba da budemo spremni da odemo na razgovore.“

Poziv EU da se obe strane pojave u Brisel kako bi se krizna situacija na Kosovu rešila, ima samo jedan cilj, navodi naš sagovornik.
„EU pokušava da pokaže da je politički faktor, što defakto nije i pokušava da se izvuče iz situacije u kojoj je garant sporazuma i pregovora na koje ne može da utiče. Da bi opravdali sebe i svoju nemoć, pokušavaju da to prevale na Srbiju. Međutim, po tom pitanju imamo decidan stav, ići ćemo, ali nema šta da razgovaramo dok se sve ne vrati na period od pre 20 septembra“, napominje Deđanski.

Priština neće kazniti mentori

„To što Brisel misli da ćemo popustiti, to je njihova želja. Mislim da nam je Aljbin Kurti neka vrsta poklona, jer nam je u prvom mandatu uveo takse i tako stopirao da sa njim o bilo čemu ozbiljno pregovaramo. Sad opet pravi potez koji nama omogućava da kažemo da nemamo šta dalje da pričamo, jer ne kršimo sporazum. Svi znamo da Priština neće ni zbog čega biti kažnjena, ali to ne treba da nas zanima“, navodi Deđanski.

Kako on ističe, Beograd bi trebalo da nastavi da radi kao partner koji poštuje svoje dogovore i to je važna poruka koju šaljemo zemljama koje se dvoume da li treba da priznaju Kosovo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala