- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jedan od deset najtraženijih nacističkih zločinaca preminuo, izbegao deportaciju

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaJedan od deset najtraženijih nacističkih zločinaca preminuo, izbegao deportaciju
Jedan od deset najtraženijih nacističkih zločinaca preminuo, izbegao deportaciju  - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Nacistički zločinac Helmut Oberlender preminuo je u Kanadi gde je sud razmatrao zahtev za njegovu deportaciju, objavili su lokalni mediji. Oberlander je bio na listi deset najtraženijih, preživelih nacističkih zločinaca, koju je sačinio nevladin Centar „Simon Vizental".
Oberlender je preminuo u 97. godini.
On je služio u SS-10 „a“ komandi pod komandom dr Kurta Kristmana, poznatog po upotrebi kombi vozila sa gasnim komorama, takozvanim „dušegupkama“. Njegove dužnosti uključivale su presretanje i prevođenje sovjetskih radio emisija i tajnih komunikacija, kao i čuvanje skladišta sa oružjem.
Prema istoričarima, ta SS jedinica je delovala 1942-1943. godine u Kubanju i odgovorna je za ubistvo više od 20 hiljada ljudi.
Oberlender je osumnjičen za ubistvo 214 dece tokom akcije nacističkih snaga u Kubanju 1942. godine. Zločin protiv čovečnosti ne zastareva, a istragu sprovodi Istražni komitet Rusije.
Posle rata emigrirao je u Kanadu sa ženom, sakrivši učešće u zločinima.
Istina je otkrivena 1995. godine, a posle višegodišnjeg sudskog procesa i čitavog niza žalbi sud ga je 2017. godine proglasio krivim i oduzeo mu državljanstvo Kanade. Trebalo je da bude deportovan ali su advokati i dalje osporavali odluku suda.
Helmut Oberlender, nacistički zločinac, bivši državljanin Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2020
Ruska ambasada: Oberlender je zločinac, a Kanada ignoriše ruski zahtev za ekstradiciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala