- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović u UN: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Uprkos brojnim izazovima, Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća, te da je jedini garant prosperiteta, poručio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Ujedinjenim nacijama.
On je upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i kako je kazao, sužavanje horizonta njegove evropske perspektive, prenela je RTCG.
ĐukanoviĆ je danas na generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujork naveo da je Crna Gora istrajavala i gradila bolju budućnosti za sve građane na temeljima jednakosti i bez diskriminacije.
„Gradila je i nastavlja da gradi odnose poverenja i saradnje sa svojim susedima. Bila je, kako su to najviši zvaničnici naših domaćina govorili, oaza mira na Balkanu u ratnim 90-im. Kao kontributor regionalne bezbednosti postala je članica NATO i lider je u procesu evropskih integracija“, naglasio je predsednik Crne Gore.
Danas, dodao je, uprkos brojnim izazovima Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta.
On je kazao da će Crna Gora ostati odana takvom opredeljenju i „snažno predana vrednostima multilateralizma, prijateljskoj i otvorenoj saradnji, daljoj demokratskoj konsolidaciji i jačanju vladavine prava, što će, između ostalog, voditi i snaženju partnerstva sa Svetskom organizacijom“.
Crna Gora je, podsetio je Đukanović, ove godine obeležila 15 godina od obnove nezavisnosti i vremena kada se crnogorska zastava prvi put zavijorila na Ist Riveru.
„Prešli smo zahtevan put od čina prijema koji je bio najšira potvrda priznanja obnovljene državnosti, pozicioniranja Crne Gore na glavnim pravcima delovanja UN i ključnih spoljnopolitičkih partnera, do današnje vidljivosti, prepoznatljivosti i afirmisanosti koji daleko prevazilaze veličinu zemlje“, kazao je Đukanović.
On je dodao da taj put nikada nije bio jednostavan, „posebno ne na Balkanu, koji je bremenit prošlošću“.
„Ni danas ne prestaje da bude mesto sučeljavanja suprotstavljenih interesa, geostrateških nadmetanja, večiti predmet brige različitih međunarodnih aktera, ali ne uvek i potrebne i blagovremene pažnje“, kazao je Đukanović.
On je naveo da izazovi i pretnje multietničkoj demokratiji na Balkanu ni danas nisu manji.

„Zapadni Balkan je opet poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posledica usporavanje integracije zapadno-balkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje poverenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrednosti“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, ta konfuzija ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona, nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multiverska zajednica, niti da obezbedi funkcionalnost država.
„Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona, da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalističkih projekata koji su ‘90-ih doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150.000 ljudskih žrtava“, naveo je Đukanović.
On je rekao da nije posustala odlučnost da se ovakvim retrogradnim i opasnim idejama Crna Gora suprotstavi.
„Zato i danas sa ovog mesta Crna Gora upozorava na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive“, istakao je Đukanović, ukazujući da ogromni problemi i krize, koji se samo multiplikuju, traže snažno liderstvo.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Đukanović: S Amfilohijem sam razgovarao o obnovi CPC; Veljoviću nije bilo mesto na Cetinju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala