- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović: S Amfilohijem sam razgovarao o obnovi CPC; Veljoviću nije bilo mesto na Cetinju

© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Ne mislim da je mom savetniku za bezbednost Veselinu Veljoviću bilo mesto u ulozi nekoga ko pokušava da probije kordon na protestima protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On tvrdi i da je godinama razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem o obnovi crnogorske crkve, ali da nisu došli do rešenja.
Đukanović je rekao da nije video sukobljavanje, te da je Veljović pokušao da u manastiru spusti tenzije, prenela je RTCG.
„Razumem čoveka sa patriotskim nabojem koji razgovara sa svojim dojučerašnjim službenicima. Ja tamo ne vidim sukobljavanje, i to ne potvrđuju ljudi koji stoje u kordonu. Prema iskazu Veljovića, on je pokušao da ih ubedi da mu otvore prolaz i da pokuša da u komunikaciji sa ljudima u manastiru spusti tenzije. Svakako on nije mogao ništa dramatično tamo da uradi, s obzirom na to da su nam kasnije slike pokazale ko je sve tamo bio prekriven u Cetinjskom manastiru“, rekao je Đukanović.

„SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma“

Na pitanje novinara RTCG, ko je zaslužan za tenzije na Cetinju, Đukanović je kazao da je greška kada se taj problem definiše kao crkveni.
„Ovo vidim kao državno-politički problem, kao jednu u seriji epizoda obnovljene ofanzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. To je projekat koji datira iz polovine 18. veka i imao je razne faze u tom periodu, a poslednjih par godina prisustvujemo obnovi ofanzive. Pretpostavljam da je neko u štabu velikosrpskog nacionalizma procenio da je sada dobro vreme za novi pokušaj“, rekao je predsednik Crne Gore.
Ideja velikosrpskog nacionalizma nije sahranjena i danas se nasrće na Crnu Goru sa istom strašću, ocenjuje Đukanović.
„Zašto se sada u frontu velikosrpskog nacionalizma posebno eksponira Srpska pravoslavna crkva (SPC), to je zanimljivo pitanje. U nekim krugovima na zapadu se sukob između države i crkve uvek percipira kao ugrožavanje verskih prava i sloboda, što ovde nije slučaj. SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma“, naveo je Đukanović.
Crnogorski predsednik ističe da je SPC pristala na tu ulogu u ime velikosrpskog nacionalizma, te da je to definicija problema.
„Da li se taj velikosrpski nacionalizam ispoljio u dešavanjima na Cetinju, rekao bih ne posebno. Naše podele su istorijski ukorenjene i one se i danas pokazuju na istim pitanjima, pa i manje-više u istom intenzitetu. Ono čemu danas svedočimo jeste veći intenzitet pritiska na Crnu Goru“, dodaje Đukanović.
Zaključuje da je „velikosrpski nacionalizam na ovom pitanju pokušao da li može proći s repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru“.

„Srbija i SPC su se poslužili Vladom Crne Gore“

„Ne bi prošao da je pritisak bio samo Srbije ili SPC, problem je što su se Srbija i SPC poslužili Vladom Crne Gore. Vlada Crne Gore je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar - od helikoptera do hemijskih sredstava i žive sile, protiv Prestonice i njenih građana, i koji se stavio na uslugu ostvarivanju ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović za RTCG.
Đukanović tvrdi da je „godinama sa najvišim autoritetom u MCP - mitropolitom Amfilohijem razgovarao i ubeđivao ga da našom odlukom i saglasnošću obnovimo našu Crnogorsku crkvu“.
„Nismo došli do tog rešenja, postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, a ovaj predlog koji je najracionalniji nije bio prihvaćen“, kazao je Đukanović.
Na pitanje da li oseća deo odgovornosti za tenzije i podele u crnogorskom društvu, Đukanović je odgovorio da je „sva odgovornost na drugoj strani“.
„Ako mislite da bih ja doprineo miru i stabilnosti time što bih ćutao, i povlačio se sa mesta gde je napadnuta crnogorska država i nacionalni identitet, onda ozbiljno grešite“, rekao je Đukanović i dodao da je on „predsednik svih građana“ i da nema potrebe da dokazuje „koliko je napora učinio da očuvamo stabilnost“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala