- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki senatori: Sankcijama „naterati“ Rusiju da poštuje Ukrajinu

© AP Photo / Julio CortezKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Američki senatori na čelu sa predstavnicom demokrata Džin Šahin optužili su Rusiju za „zlonamernu aktivnost“ protiv Ukrajine i pozvali su da se izvrši pritisak na Moskvu pomoću sankcija, prenosi „RT“, pozivajući se na rezoluciju, podnetu američkom Kongresu na razmatranje.
U dokumentu se opisuju važni događaji iz Ukrajine u periodu od 1990. godine. Reč je o sticanju nezavisnosti (1991.), „Narandžastoj revoluciji“ (2004.) i Evromajdanu (2013. godine).
U jednom delu govori se o „zlonamernoj aktivnosti“ Rusije. Naime, političari optužuju Moskvu za „invaziju“ na teritoriju Ukrajine i „aneksiju“ Krima.
Oni tvrde da Kijev 30 godina uspešno korača putem ka demokratskim reformama, posebno u oblasti odbrane, borbe sa korupcijom i jačanja principa vladavine prava.
Pored toga, ističe se aktivnost vlasti povezana sa davanjem autokefalnosti lokalnoj crkvi, što je posebno značajno za „samostalno određivanje budućnosti Ukrajine bez uticaja Kremlja“, ističu senatori.
Oni zaključuju da bi SAD i saveznici trebalo da nastave da vrše sankcioni pritisak na Rusiju sve dok ona ne počne da „poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se u svetlu situacije u Donbasu nakon državnog udara 2014. godine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
RUSIJA
Peskov: Odnosi Ukrajine i SAD rusofobični
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala